Sint Jansprocessie Laren

In het Gooise stadje Laren vindt zondag 21 juni 2009 de jaarlijkse Sint Jans processie plaats: de enige sacraments processie boven de grote rivieren (2012: klik hier). De tocht begint om 11.00 uur vanuit de basiliek van Laren. De avond voor de processie trekken versierde rijtuigen langs de bogenroute. Zaterdagochtend steken vrijwilligers wit/geel gekleurde bloemstukken in de koetsjes en de erebogen. Eeuwenlang trokken gelovigen uit Laren en omgeving voor het feest van Sint Jan de Doper naar het Sint Janskerkhof. Daar stond een middeleeuwse kruiskerk, waar op 24 juni het patroonsfeest werd gevierd. In 1580 werd iedere vorm van katholieke eredienst verboden, maar bewoners van Laren trokken stiekem ‘s nachts naar het kerkhof.

 

Rond 1800 mocht de katholieke kerk weer openlijk naar buiten treden en in 1806 werd de broederschap van Sint Jan opgericht, belast met de organisatie van een bedetocht, die uitgroeide tot een echte processie, toen Sint Jansdag samenviel met Sacramentsdag. De processie werd plechtiger en uit die tijd stammen de erebogen. In de jaren ’60 gingen er stemmen op om de processie op te heffen, maar een aantal bewoners voorkwam dat. De processie groeide opnieuw uit tot een groot katholiek feest, dat inmiddels van heide en verre toeschouwers trekt. Tijdens de processie lopen de deelnemers biddend en zingend vanuit de Sint Jansbasiliek naar het oude Sint Janskerkhof: daar wordt tussen de graven de Eucharistie gevierd. Daarna volgt de tocht met de terug naar de basiliek.

Lees ook:Sint Jansprocessie Laren
Lees ook:Sint Jansfeest en processie Laren
Lees ook:Sint Jansprocessie door Laren
Lees ook:Sint-Jansprocessie Laren (Gooi)
Lees ook:Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sint Jansprocessie Laren

  1. Pingback: Midzomernachtfeesten 2009 | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>