Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen

Ondanks het drama op Koninginnedag in Apeldoorn gaan de activiteiten op 4 en 5 mei gewoon door (2013: klik hier). Het ingetogen herdenkingsprogramma op 4 mei hoeft niet te worden veranderd, maar het programma op 5 mei zal hier en daar worden aangepast. Zo worden het slotconcert op de Amstel ingetogener en worden geplande vuurwerken niet afgestoken. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de festivals geadviseerd om bij het ontsteken van het Bevrijdingsvuur rond 13.00 uur en bij debatten op de Pleinen van de Vrijheid aandacht te besteden aan de aanslag in Apeldoorn. De start van de Nationale Viering, dit jaar in Zwolle, krijgt door het drama in Apeldoorn het karakter van een ‘bezinning’ op vrijheid.

 

De Commissaris van de Koningin van Overijssel zal in zijn welkomsttoespraak stilstaan bij afgelopen Koninginnedag. Staatssecretaris voor Europese Zaken, Frans Timmermans, verzorgt de 5-mei lezing, waarin hij ingaat op het thema van dit jaar: ‘Vrijheid en identiteit’. Daarna loopt premier Balkenende over een speciaal gebouwde brug van het provinciehuis naar het hoofdpodium op het festivalterrein. Daar geeft hij om 12.30 uur met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur het startsein voor 13 Bevrijdingsfestivals (in iedere provincie één) en andere evenementen. Naar verwachting komen ruim 750.000 mensen naar de 13 festivals, met debatten op de Pleinen der Vrijheid en met muziek, onder andere van de Ambassadeurs van de vrijheid Voicst, Typloon en Isis&Ellen ten Damme. De festivals vinden plaats in Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Wageningen, Utrecht, Almere, Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Vlissingen, Den Bosch en Roermond.

 

De Dag van de Vrijheid wordt traditiegetrouw afgesloten met het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam bij theater Carré. Het concert is live te volgen op Nederland 2, waar de NOS vanaf 20.25 uur een verslag uitbrengt van Bevrijdingsfestival 2009. De koningin komt zoals altijd, ondanks de misère in Apeldoorn. Traditioneel wordt in Wageningen om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken, dat daarna in estafette naar de 13 steden met de Bevrijdingsfestivals gaat. Maar er zijn nog meer gemeenten, waarvandaan sporters naar Wageningen komen om het vuur op te halen. Het Bevrijdingsdag is sinds 1990 officieel een nationale feestdag, maar een vrije dag is het niet. Daarop moeten we wachten tot 2010, want slechts iedere vijf jaar zijn we op 5 mei wel vrij. De scholieren zijn wel vrij, maar dat is vanwege de meivakantie.

Lees ook:Nationale Bevrijdingsdag 2010
Lees ook:Bevrijdingsdag 2011
Lees ook:Bevrijdingsfestivals 2013
Lees ook:Bevrijdingsfestivals op Nationale Bevrijdingsdag 2012
Lees ook:Gratis feesten op Bevrijdingsdag 2012

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bevrijdingsdag door ramp Apeldoorn ingetogen

  1. Pingback: Vuurwerk op Bevrijdingsdag | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>