Defilé terug op Koninginnedag 2009

Het defilé komt voor één keer terug op Koninginnedag. De koningin en haar familie vieren 30 april 2009 Koninginnedag in Apeldoorn, dat helemaal in het teken zal staan van de 100e geboortedag van koningin Juliana. In haar regeringsperiode (1948-1980) trok ieder jaar op haar verjaardag (30 april) een uren durend defilé langs het bordes van paleis Soestdijk. Wim Sonneveld bracht de sketch ‘De Opperstalmeester’, die zich belangrijker vond dan wie dan ook (‘en ik de aangeboden krentenmik achter een rododendron sodemieterde’). Koningin Beatrix koos ervoor om ieder jaar op 30 april twee plekken in het land te bezoeken. Omdat ze nu maar naar één plaats gaat, leidde dat tot de nodige speculaties. Misschien zou ze de dag op Paleis ‘t Loo afsluiten met de officiële aankondiging van haar troonsafstand? In ieder geval sluit ze de dag af met een defilé op het voorplein van paleis ‘t Loo (overigens is daarvoor slechts een half uur ingeruimd).

 

In het paleis opent de koningin tijdens een besloten bijeenkomst de tentoonstelling ‘100 Jaar Juliana’. Koninklijk Apeldoorn organiseert van 13 tot en met 17 mei veel activiteiten in het kader van de herdenking van de honderdste geboortedag van Koningin Juliana. De Oranjevereniging stamt feitelijk uit 1898, toen er festiviteiten werden gehouden omdat Wilhelmina achttien (en koningin) werd. In 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd, de voorloper van Koninginnedag. Dat was toen op 31 augustus, de verjaardag van Wilhelmina. Na de dood van haar vader Willem III werd de naam Koninginnedag. In 1998 werd Wilhelmina 18 én koningin. Toen Juliana in 1948 opvolgde, werd haar verjaardag, 30 april, de nieuwe datum. Dat bleef zo toen Beatrix koningin werd; als eerste daad bij haar troonopvolging bepaalde ze dat 30 april Koninginnedag bleef en niet haar eigen verjaardag, 31 januari. Als eerbetoon aan haar moeder, maar misschien stiekem ook wel een beetje omdat het eind januari nogal eens  koud is en dan geen kip de straat opgaat.

Lees ook:Koningin viert Koninginnedag in Apeldoorn
Lees ook:Fototentoonstelling Beatrix op Soestdijk
Lees ook:Een blije Koninginnedag in Zeeland
Lees ook:Koningin Beatrix wordt 75 jaar
Lees ook:Koningin terug naar Apeldoorn

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Defilé terug op Koninginnedag 2009

  1. Pingback: Vuurwerk op Koninginnedag 2009 | Eropuit

  2. Pingback: Koninginnedag gratis feesten | Eropuit

  3. Pingback: Tentoonstelling Juliana in paleis Het Loo | Eropuit

  4. Pingback: Ernstig incident verstoort Koninginnedag Apeldoorn | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>