Herdenking Kristallnacht die de Holocaust inluidde

Op verschillende plaatsen in Nederland wordt vandaag de Kristallnacht herdacht (2012: klik hier). Dat is de nacht, waar nazi’s in Duitsland honderden synagogen in brand staken en duizenden Joodse winkels plunderden en vernielden: vandaag precies 70 jaar geleden, op 9 november 1938. De naam verwijst naar al het glaswerk dat in die nacht werd vernield. De georganiseerde pogrom luidde de Holocaust in: de massale vervolging en vernietiging van zes miljoen Joden in Europa. De stichting Nederland Bekent Kleur organiseert sinds 1992 een herdenking van de Kristallnacht bij het Joods Verzet Monument, bij de Stopera op de hoek Amstel-Zwanenburgwal. Oud-burgemeester Ed van Thijn en oud-politicus Mohamed Rabbae zijn zondagavond in Amsterdam de belangrijkste sprekers. Aanvang 19.30 uur.

In Amsterdam opent minister Hirsch Ballin de herdenking van het Centraal Joods Overleg in de Stopera. Nederlandse en Duitse studenten staan vanaf 18.30 uur samen stil bij de jodenvervolging in voormalig kamp Westerbork met een fakkeloptocht en een overdenking. Er zijn ook plechtigheden in  Breda, Tilburg, Wageningen, Dordrecht, Haarlem en Nijmegen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep naar aanleiding van de herdenking op tot ‘eensgezinde afwijzing van racisme en antisemitisme’. Overigens herdenkt Duitsland vandaag ook een heuglijk historisch feit: de val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989. Die luidde het eind van de Koude Oorlog in.

Lees ook:Herdenking Kristallnacht
Lees ook:Herdenking Kristallnacht in Nederland
Lees ook:Herdenking Kristallnacht 2012
Lees ook:Barak Anne Frank door brand verwoest
Lees ook:Herdenking Holocaust in Nederland

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Herdenking Kristallnacht die de Holocaust inluidde

  1. Pingback: Nationale Herdenking 4 mei | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>