Herdenking Februaristaking

Maandag 25 februari 2008 vond in Amsterdam de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking plaats (editie 2013: klik hier). Ongeveer drieduizend mensen kwamen naar het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein; vorig jaar waren het er tweeduizend. Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer hield een toespraak en cabaretier Sanne Wallis de Vries las gedichten voor. Bij de Februaristaking in 1941 legden duizenden arbeiders uit Amsterdam, Weesp, Hilversum, Utrecht, Zaanstreek en Kennemerland het werk neer uit protest tegen de onmenselijke behandeling van de Joden door de Duitse bezetter.

 

Sinds 1945 wordt de staking jaarlijks herdacht en staat de gebeurtenis symbool voor strijd tegen discriminatie, racisme en terreur en voor solidariteit. De Dokwerker staat symbool voor de stakers; het beeld werd in 1952 kunstenaar Mari Andriessen gemaakt. Het plein, met twee Joodse synagogen, stond vroeger in het hart van de Joodse buurt. In de nabije omgeving herinnert veel aan de Tweede Wereldoorlog. Tegenover het plein ligt de Hortus Botanicus; in het Wertheimpark aan de andere kant van de Plantage Middenlaan ligt het Auschwitz Monument. 

Een stukje verderop aan de Plantage Middenlaan staat de Hollandse Schouwburg, waar vandaan in de oorlog de Joden naar concentratiekampen werden gedeporteerd. In dierentuin  Artis, schuin daartegenover, zaten zo’n 250 mensen ondergedoken. Ze sliepen op zolders boven de dierenkooien en overdag mengden ze zich als ‘gewoon’ publiek tussen de bezoekers. De Duitsers zorgden goed voor de dieren en dat was gunstig voor de onderduikers: daarvan konden de onderduikers  meëeten, zonder dat de dieren tekort kwamen en dat op zou vallen. Tegenover Artis staat het Verzetsmuseum.   

Lees ook:Herdenking Februaristaking
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2010
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2012
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2011
Lees ook:Zaterdag: herdenking Februaristaking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>