Stille tocht naar Auschwitz Monument

Zondag 27 januari vindt de jaarlijkse Auschwitz herdenking in Amsterdam plaats (2013: klik hier). Iedereen, die mee wil lopen in de stille tocht naar het Auschwitz monument, kan vanaf 10.00 uur terecht in de Boekmanzaal in het Amsterdamse stadhuis, ingang aan de Amstel. Om 11.05 uur vertrekt de stille tocht naar het Wertheimpark. Daar begint om 11.30 de jaarlijkse Auschwitz herdenking. Met deze herdenking wordt ieder jaar de bevrijding herdacht van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau op 27 januari 1945. De voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, zal een van de aanwezigen zijn.  


Jan Wolkers is de maker van het Auschwitz monument, dat sinds 1993 in het Wertheimpark staat: gebroken spiegels waarin bij dag en nacht de hemel wordt weerkaatst. Volgens Wolkers ‘kan die zich sinds Auschwitz niet meer ongeschonden vertonen’. Voor de Duitse invasie woonden er in ons land 140.000 Joden. Tijdens de bezetting zijn ruim 107.000 Joden naar concentratiekampen afgevoerd. Slechts 5200 overleefden die kampen en kwamen naar Nederland terug. Wolkers maakte het monument op verzoek van het Auschwitz Comité.

Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2010 in Amsterdam
Lees ook:Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Auschwitz Herdenking 2011 in Amsterdam
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Stille tocht naar Auschwitz Monument

  1. Pingback: Herdenking Auschwitz | Eropuit

  2. Pingback: Herdenking Februaristaking | Eropuit

  3. Pingback: Herdenking Vrouwen van Ravensbrück | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>