Themaweekend ‘stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids. Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik (bron: persbericht).

-

-

Kijk aan boord bij de stoere stoomijsbreker ‘Christiaan Brunings’ (varend monument uit 1900). Bewonder de salon, de machinekamer en kijk aan dek, of beluister sterke verhalen van de trotse bemanning. Het schip is normaalgesproken niet toegankelijk voor bezoekers en is speciaal voor dit weekend onder stoom gebracht! Op uitnodiging ligt ook stoomsleepboot de ‘Adelaar’ (varend monument uit 1925) dit weekend aan de museumsteiger. Bezoekers kunnen aan boord onder leiding van de eigenaar.

Data: zaterdag 25 (Christiaan Brunings) en zondag 26 november (beide schepen)

Kosten: gratis op vertoon van geldig museumentreebewijs

Aanmelden: Uitsluitend op de dag zelf in het museum

-

Lezing ‘Van zeil naar stoom’

Waarom was het stoomschip beter dan het zeilschip: de wind is toch gratis? En wat hebben de honderd jaar oude ijsbreker Christiaan Brunings – nu een museumschip – en een hypermoderne atoomonderzeeër met elkaar gemeen? Op deze en nog meer vragen krijg je antwoord in de korte lezing ‘Van zeil naar stoom’ door museumconservator Jeroen van der Vliet in de museumbibliotheek (duur ca 25 minuten).

Datum: zondag 26 november om 14 uur

Kosten: gratis op vertoon van geldig museumentreebewijs

Aanmelden: op de dag zelf in het museum

-

Het Nederlands Stoommachinemuseum is aanwezig met o.a. een model liggende Stoommachine, staande Compound stoomscheepsmachine en ook enkele Wilesco stoommachines, waarmee kinderen en volwassenen ook zelf kunnen ervaren hoe je stoom kunt maken en met de kracht van stoom machines in beweging kunt zeten.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 12.00-16.00 uur.

Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

-

Instaprondleiding ‘Gamechangers | Maritieme innovaties’

Duik met onze gids in de wereld van de Gamechangers: visionaire pioniers en betrokken mensenredders, maar soms ook gevaarlijke oplichters.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 13 en 15 uur

Kosten: €5,- en geldig museumentreebewijs. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldige Museumkaart.

Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

-

Kijk- en ontdektocht (6-12 jaar)

Bij elk kinderkaartje ontvangen bezoekers gratis de nieuwe kijk- en ontdektocht in de tentoonstelling Gamechangers. Doe mee met de hele familie en maak kans op een leuke prijs!

Familierondleiding ‘Ontdekkingen en uitvindingen’ (7+)

Wel eens een eenpersoons onderzeeër gezien? En ben je benieuwd wat een ‘scheepskameel’ is? Ga met de familie en een leuke gids in ca. 45 minuten op zoek naar de verhalen achter de nieuwe tentoonstelling over maritieme uitvindingen. Ontdek spannende geslaagde én mislukte plannen en neem na afloop een gratis uitleg mee om thuis zelf een onderzeeboot te kunnen maken.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 14 uur

Kosten: €5,- en geldig museumentreebewijs. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldige Museumkaart.

Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

-

Knutsel je eigen stoombootje (3+)

Activiteit met gids voor kinderen vanaf 3 jaar en ouders.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 11-15 uur, start ieder half uur

Kosten: € 2,50 p.p. en geldig museumentreebewijs

Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

Al eeuwen wordt in Nederland op en rond het water volop geïnnoveerd. De tentoonstelling ‘Gamechangers | maritieme innovaties’ (t/m 1-7-2018) voert de bezoeker mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De stoommachine is een van die uitvindingen die de wereld drastisch veranderde. Ontdek zaterdag 25 en zondag 26 november meer over de omwenteling die stoom de wereld heeft gebracht.

-

Lees ook:Intocht Sint Nicolaas bij Het Scheepvaartmuseum
Lees ook:Stoom afblazen tijdens Stoomweekend Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Lees ook:Kinderen redden met Professor Plons pakjesavond in Maritiem Museum Rotterdam
Lees ook:Maritiem Museum en Van Oord slaan handen ineen tijdens de Wereldhavendagen
Lees ook:Kerstvakantie in de Hermitage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>