Naturalis Leiden toont meteoriet die door dak in Broek in waterland viel

In januari vloog een steen door het dak van eenschuurtje in het Noord-Hollandse Broek in Waterland. Het blijkt een meteoriet te zijn. De bewoners waren er op dat moment niet en vonden de steen de volgende dag: 4,5 miljard jaar oud, een halve kilo zwaar, vuistdik en zwart. Ze wisten eerst niet waar de steen vandaan kwam.

Na wat rondgooglen stelden ze Naturalis op de hoogte, dat twee experts stuurde. De meteoriet komt uit het gebied tussen Mars en Jupiter, waar veel ruimtepuin en mini-planeetjes rondcirkelen en waarvandaan veel meteorieten komen. De steen stamt uit de tijd art het zonnestelsel ontstond. Het drong in januari met een snelheid van 10 kilometer per seconde de dampkring binnen. Door de wrijving ontstond een vuurbol, die door tientallen mensen is gezien. In ons land komt eend in de drie tot vier jaar een meteoriet neer, maar ze worden zelden teruggevonden: er zijn er zes bekend. De marktwaarde van de steen is zo’n duizend euro. Naturalis toont de meteoriet op dit moment en hoopt de steen van de eigenaren te kunnen kopen.

Lees ook:Opnieuw meldingen van grote vuurbal
Lees ook:Eeuwenoude tunnel onder centrum Hoorn ontdekt
Lees ook:Naturalis Leiden mag verbouwen na schikking van 1,5 miljoen aan architect
Lees ook:Afgedankte bomen voor kerstboomverbranding
Lees ook:Naturalis: Wildlife Photographer of the Year

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>