Zuiderzeemuseum Enkhuizen: Licht in de winter dankzij BankGiro Loterij

Het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen is tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij blij verrast met een extra toekenning. Bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro en de opbrengst uit ‘geoormerkt werven’ van 163.494 euro ontvangt het museum ook nog eens een extra bedrag van 580.000 euro voor een bijzonder project: het jaarlijks terugkerende familie-evenement Zuiderzeelicht. Dat zorgt de komende drie jaar voor een winterperiode vol mooie beelden en verhalen. In het buitenmuseum gaan bezoekers de Zuiderzeegeschiedenis op een geheel nieuwe manier samen beleven. Het Zuiderzeemuseum prijst zich zeer gelukkig met de financiële steun van de BankGiro Loterij en haar deelnemers (bron: persbericht).

Zuiderzeelicht
Het normaal in de winter in duister gehulde museum gaat het decor vormen voor een spectaculair beeldverhaal. Bezoekers maken een frisse avondwandeling door het buitenmuseum langs lichtprojecties die het iconische volksverhaal ‘Het vrouwtje van Stavoren’ verbeelden. Schrijver Arthur Japin, herschrijft een verhaal uit het boek ‘Sagen en Legenden rond de Zuiderzee’ uit 1932. Ieder jaar wordt een ander verhaal uit dit boek verteld. Met lichttechnieken en een wandeling in de sfeervolle straten van het museum beleven bezoekers de Zuiderzeegeschiedenis op een nog niet eerder in Nederland vertoonde manier.

Directeur Stephan Warnik nam de cheque tijdens het Goed Geld Gala in ontvangst. “Het is fantastisch dat we door deze extra toekenning op een nieuwe manier erfgoedverhalen kunnen delen. Bijzondere toepassingen van projectietechnieken gaan gebruikt worden om een doorlopend verhaal te vertellen. Aankomende winter is het zo ver, dan mogen we veel bezoekers op deze manier het mooie erfgoed van de Zuiderzee laten beleven en trekken we ook in de winter toeristen naar ons buitenmuseum en Enkhuizen. Dit kan voor de lokale ondernemers een mooie impuls betekenen.’’

Zuiderzeelicht wordt een jaarlijks terugkerend familie-evenement tijdens de winterperiode, waar Zuiderzeegeschiedenis, samenzijn, beelden en licht centraal staan. Enkhuizen is zo nog mooier als winterbestemming voor een avondje uit. De eerste editie van Zuiderzeelicht vindt plaats in de kerstvakantie van 2017-2018 en is alleen toegankelijk in de avonduren.

‘Geoormerkt werven’
Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten ‘geoormerkt werven’. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname ontvangt het desbetreffende museum de helft van het maandelijkse lotbedrag. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 163.494  euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

De BankGiro Loterij
In totaal ontvingen 66 musea en andere culturele organisaties een schenking van de BankGiro Loterij. Dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers kan de loterij dit jaar een recordbedrag € 66,9 miljoen schenken aan cultuur in Nederland. Dat is € 4,1 miljoen meer dan vorig jaar.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden

Lees ook:Goed Geld Gala: genereuze bijdrage BankGiro Loterij voor culturele sector
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: samenwerking BankGiro Loterij met vijf jaar verlengd
Lees ook:BankGiro Loterij is een zegen voor musea
Lees ook:BankGiro Loterij steunt cultuur met 58 miljoen euro
Lees ook:BankGiro Loterij blijft EYE steunen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>