Aan boord van een platform op zee in nieuwe expo Maritiem Museum Rotterdam

Op 17 december ging in het Maritiem Museum Rotterdam de Offshore Experience open voor publiek. In deze tentoonstelling gaan bezoekers op een uitdagende zoektocht op zee naar energie uit olie, gas, wind. Ze wanen zich aan boord van een platform op zee en drie kilometer onder water waar ze zélf ervaren hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun werk midden op zee klaren. En denken mee over de energiewinning van morgen. De tentoonstelling is de eerste in Nederland over een sector waar ons land groot in is, Hollands glorie van onze tijd. De Offshore Experience is zeven jaar te zien in het Maritiem Museum en krijgt elk jaar een update (bron: persbericht).

Een 360 graden filmprojectie prikkelt de zintuigen. Schepen varen af en aan en helikopters landen. Voor de tentoonstelling gebouwde modellen van nieuwe en geavanceerde offshore schepen laten bezoekers zien waartoe ze in staat zijn. Offshore werknemers geven een kijkje in hun leven op zee en met simulatiespellen ervaren bezoekers zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten op volle zee werken. Een lift brengt bezoekers naar een mysterieuze onderwaterwereld, van net onder het zeeoppervlak tot 3 km diep. Het avontuur eindigt in de toekomst. Bezoekers stemmen op het beste duurzame idee voor energiewinning op zee. Komt dat van een professionele offshore ingenieur of van een 8-jarige basisschoolleerling? 

Tijdens de kerstvakantie bereiden bezoekers zich fysiek en mentaal op hun bezoek aan de Offshore Experience. Ze verlichten de dansvloer met de energie die hun dans-moves opwekken, versturen een kerstgroet naar een werknemer offshore en luisteren naar muziek van Mr Funkel. Kinderen experimenteren met energie onder leiding van de gekke wetenschapper van Mad Science, bouwen een systeem van pijpleidingen door het museum en ontwerpen hun eigen windmolen. En wie heeft genoeg energie om de kerstverlichting aan te fietsen?

Energie is essentieel voor ons dagelijks leven. Zonder energie kunnen we onze mobiele telefoon niet opladen, benzine tanken of eten koken. Eenderde van deze energie uit o.a. olie, gas en wind wordt gewonnen op zee: ‘offshore’. Nederlandse bedrijven werken wereldwijd aan complexe high tech offshore-projecten onder de meest extreme omstandigheden. Hoe plaats je een windmolen op zee? Hoe zet je een platform van 30.000 ton zwaar op de centimeter nauwkeurig op de zeebodem? Hoe voorkom je een gaslek op 3 km diepte? Uitdagingen die soms moeilijker zijn dan een man op de maan zetten. De vraag over de toekomst van energiewinning op zee is niet of de sector nog complexere projecten aankan (want dat kan), maar hoe kan het duurzamer?

In een wereld waarin het thema energie actueler is dan ooit, presenteert het Maritiem Museum zijn bezoekers – in samenwerking met de offshore en maritieme industrie -  een unieke beleving over de rol en betekenis van de offshore sector, nu én in de toekomst. Met de Offshore Experience realiseert het Maritiem Museum een gamechanger in museumland. Naast het ontwikkelen van de tentoonstelling rekt het museum de grenzen op van de Nederlandse maritieme erfgoedcollectie door offshore toe te voegen aan zijn verzamelbeleid. Het doet uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de offshore sector in samenwerking met de Erasmus Universiteit en zet een innovatieve koers uit op het gebied van techniekeducatie en projectfinanciering. Meer dan vijftig bedrijven uit de offshore en maritieme sector en vele fondsen, waaronder de BankGiro Loterij, financieren 2/3 van het project en dragen bij in de vorm van kennis en collectie.


De Offshore Experience is 7 jaar te zien in het Maritiem Museum Rotterdam en krijgt elk jaar een update.

Lees ook:Maritiem Museum in voorjaarsvakantie extra lang open vanwege succes Offshore Experience
Lees ook:Maritiem Museum en Van Oord slaan handen ineen tijdens de Wereldhavendagen
Lees ook:In de herfstvakantie op reis met een VOC-kapitein
Lees ook:Maritiem Museum Rotterdam neemt je mee op reis deze zomer!
Lees ook:Maritiem Museum Rotterdam houdt uitverkoop op Tweede Paasdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>