Jane Goodall: dierentuinen belangrijk voor voortbestaan bedreigde diersoorten

De legendarische primatologe Dr. Jane Goodall geeft op dinsdag 6 december een bijzondere lezing in Safaripark Beekse Bergen. In haar verhaal ‘Hoop voor de toekomst’ deelt ze haar visie op de toekomst van onze aarde en de positieve rol van dierentuinen in natuurbehoud. De Partij van de Dieren meldt in haar verkiezingsprogramma dat het alle dierentuinen wil sluiten, maar de wereldberoemde Goodall denkt daar anders over: zij ziet het belang in van zoo’s vanwege hun belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van bedreigde diersoorten (bron: persbericht).

-

‘De strijd die zij levert voor de toekomst van onze aarde is ongelooflijk bewonderenswaardig en inspirerend’, zegt Niels de Wildt, parkmanager van Safaripark Beekse Bergen. In 1960 begon Jane Goodall haar onderzoek naar het leven van wilde chimpansees van Gombe, Tanzania. Samen met haar moeder arriveerde ze in het voorjaar aan de oevers van Lake Tanganyika om te beginnen met een bijzondere studie die later van baanbrekende waarde bleek. Een ongekend avontuur voor een jonge vrouw uit die tijd. Haar ontdekkingen zou ons beeld van chimpansees voorgoed veranderen. Het gebruik van gereedschap bleek niet langer uitsluitend een eigenschap van de mens. Was de definitie van ‘de unieke mens’ nog te handhaven?

Haar onderzoek was grensverleggend en haar inzichten van grote betekenis. Toch besloot ze in 1986, na het bijwonen van een conferentie over ontbossing, haar leven drastisch te veranderen en ging ze haar leven volledig wijden aan de bescherming van chimpansees en hun natuurlijke leefomgeving. Op 82-jarige leeftijd reist ze nog altijd meer dan 300 dagen per jaar de wereld rond om haar boodschap te delen. Met haar programma Roots & Shoots motiveert ze wereldwijd jongeren om zich in te zetten voor mens, dier en milieu.

In 1984 startte Dr. Jane Goodall het programma Chimpanzoo. Het doel van dit programma is om door middel van het delen van kennis, best practices en ervaringen het leven van chimpansees in gevangenschap te verbeteren. Dit programma biedt handvaten voor educatie, verrijking en onderzoek.Ook de natuurbeschermingsorganisatie van Safaripark Beekse Bergen, Stichting Wildlife, heeft al jaren een samenwerkingsverband met het Jane Goodall Institute, welke in de nabije toekomst zal worden geïntensiveerd.

Voor de lezing van Dr. Jane Goodall op dinsdag 6 december is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. Binnenkort volgt er meer informatie over inschrijvingen via de website van Safaripark Beekse Bergen: www.safaripark.nl

Lees ook:ZooSite-Awards voor Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk
Lees ook:Libéma realiseert met Safari Resort Beekse Bergen unieke vakantiebestemming in Nederland
Lees ook:Kerstdiners om wild van te worden in Safaripark Beekse Bergen
Lees ook:Opening lippenberenverblijf woensdag 24 augustus in Safaripark Beekse Bergen
Lees ook:Africa by Light in Safaripark Beekse Bergen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>