Zuiderzeemuseum Enkhuizen beste museum 2014

@Erik Feenstra

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is net als vorig jaar het best gewaardeerde museum van Nederland. Het museum scoort gemiddeld een 9,3 over 2014 en blijft daarmee het Kröller-Müller museum en het Drents Museum voor. Het is de tweede keer dat het Zuiderzeemuseum de Zoover Award in ontvangst neemt. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem won in 2012. De bezoekers op Zoover waren afgelopen jaar nog enthousiaster over het museum dan eerder. ‘Hier ben je echt even weg uit het dagelijks leven. De sfeer is gezellig en heel gemoedelijk’, ‘Mooiste en gezelligste museum van Nederland’ en ‘Alle werknemers waren zeer vriendelijk en genoten duidelijk van hun werk’, zijn enkele quotes die voorbij komen (bron: persbericht).

De top-10 van dit jaar wordt gedomineerd door musea uit Gelderland. De hoogste Gelderse notering is de nummer twee, het Kröller-Müller museum. Het Drents Museum in Assen staat op de derde plaats. Opvallend is dat in de top-10 het aantal belevingsmusea de overhand heeft. Volgens Marthijn Tabak van Zoover zoekt de consument steeds meer naar musea waarin historie, buitenlucht en beleving samenkomen: ‘Musea zijn weer helemaal hip en spreken een steeds breder publiek aan, juist door de historie tot leven te laten komen weten musea de bezoekers te boeien.’ Dit is het derde jaar dat Zoover de beste musea van Nederland bekend maakt. Er zijn ook prijzen voor beste attractiepark en dierenpark. Dit jaar won Toverland de award voor beste Attractiepark en Safaripark Beekse Bergen voor de tweede keer het Beste Dierenpark. Afgelopen weekend werd het Duitse Europa-Park uitgeroepen tot beste Attractiepark van Europa.

Zoover ontstond in 2005 en groeide uit tot de best bezochte vakantie- en vrijetijdssite van Nederland. Zoover richt zich met name op de Nederlandstalige consument maar heeft ook sites in 25 landen. De website bevat meer dan 2,6 miljoen beoordelingen en meer dan 250.000 accommodaties van meer dan 43.000 bestemmingen in de wereld. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Lees ook:Ouderwets genieten in de zwanenzweefmolen: Zuiderzeemuseum decor voor oudhollandse kermis
Lees ook:Zuiderzeemuseum weer leukste uitje Noord-Holland
Lees ook:Stormachtige Avond in buitenmuseum Enkhuizen
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: samenwerking BankGiro Loterij met vijf jaar verlengd
Lees ook:Het Zuiderzeemuseum vult zich op Moederdag met klassieke muziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>