The Amsterdam Dungeon: een duik in het duistere verleden

Aan het Amsterdamse Rokin, niet ver van Madame Tussauds, zit The Amsterdam Dungeon. Beide attracties maken deel uit van de Merlin Entertainment Group, een Britse multinational met pretparken en attracties over de hele wereld. Bij Madame Tussauds laten wassen beelden je huiveren, in The Amsterdam Dungeon zijn het acteurs die je de stuipen op het lijf jagen. In een historische setting voeren ze je door Amsterdam tijdens de Tachtigjarige Oorlog, toen er niet bepaald zachtzinnig werd omgegaan met misdadigers, zieken en zwakzinnigen.

In twee groepen (Engels en Nederlands) leiden de acteurs je naar de duistere krochten van de 17e-eeuse stad: een martelkamer, het anatomisch theater, de Spaanse Inquisitie, een labyrint, een brandstapel en een kamer waar de geest van een vermoorde vrouw rondspookt. Fantasievolle decors, tot de verbeelding sprekende attributen, licht- en geluideffecten, kostuums en schmink vullen het spel van de acteurs aan. Op historische markten willen figuranten nogal eens tenenkrommend amateuristisch spelen (of ‘doen alsof’), maar de acteurs in The Dungeon doen hun best er een belevenis van te maken, soms een tikje griezelig, soms geestig, soms een beetje snel. Dat laatste was een minpuntje. De tickets zijn niet goedkoop en na een minuut of veertig stond ik alweer buiten.

De show duurde net zo lang als ik moest wachten, waarschijnlijk tot er genoeg bezoekers waren om een groep te vormen. Om in de stemming te blijven, stelde ik me voor dat ‘ze’ me hadden gedwongen in een kerker te wachten op het onvermijdelijke: de gruwelen die een acteur uitgebreid uit de doeken deed in een op de wand geprojecteerd filmpje. Leuk, maar na een keer of vier vroeg ik me ernstig af wanneer het hek nou eens werd opgehaald en onze groep naar binnen mocht. En toen dat eindelijk gebeurde, volgde een spannende show, maar hoe leuk ook: snel en aan de korte kant. Het was of het spetterende sluitstuk miste: alsof je naar een toneelstuk zonder einde had zitten kijken.

In reacties op de website staat dat er vroeger tot slot een achtbaantje rondreed. Of die terug moet komen, weet ik niet, maar misschien is er een feestelijk slot te bedenken: bijvoorbeeld de overwinning op de Spanjaarden? Met kerkklokken, gejuich, lichteffecten en geprojecteerd vuurwerk dat de overgang naar het daglicht buiten minder abrupt maakt? Het is maar een idee. Hoe dan ook, The Amsterdam Dungeon is een verrassende duik in een duister verleden. Een leuk uitje, zeker in combinatie met andere attracties in de stad.

Lees ook:Vernieuwde K3 in RAI Theater Amsterdam
Lees ook:Madonna geeft eenmalig concert in Arena
Lees ook:Vernieuwde K3 in Ahoy Rotterdam
Lees ook:Slachtoffer bij speciale kerkdienst Raard
Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>