Nationale Pietendorp in het buitenmuseum Enkhuizen

Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum in Enkhuizen, de huizen liggen vol pakjes en de pepernotenbakkerij draait op volle toeren. Dat kan maar één ding betekenen: het Nationale Pietendorp staat weer voor de deur. Op zondag 23, zaterdag 29 en zondag 30 november nemen meer dan 150 Pieten bezit van de 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn ook dit jaar welkom om te helpen bij de voorbereidingen voor 5 december. Vanwege het grote succes van het evenement beslaat het nationale Pietendorp dit jaar drie dagen in plaats van twee (bron: persbericht).

Het dorp barst van de Pietenactiviteiten. Amerigo staat weer in de stal, iedereen kan meedansen met de Streetdance Pieten en er zijn nieuwe attracties als de stoombootjescarroussel, een Pietenpoppenkast en de Selfiepieten. Het Pietendorp is geopend van 10 tot 17 uur. Op zondag 23 november proberen de Pieten een wereldrecord te breken: met behulp van de chocolatiers van bakkerij Wim Koelman de allergrootste chocoladeletter ter wereld maken. De opbouw van de letter duurt de hele dag. Iedereen mag raden hoe zwaar de letter precies is. De winnaar ontvangt uiteindelijk het prototype van de letter. Op 29 en 30 november brengt de Pakjesboot van Sinterklaas een bezoek aan de havenkom en is van buiten en van binnen te zien. Bekijk met eigen ogen de boot waarmee de Pieten hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland én weer terug.

Het Zuiderzeemuseum raadt bezoekers aan om tickets via de webshop te kopen: die zijn goedkoper en geven gegarandeerd toegang op de gekozen datum. De eerste duizend online gekochte kindertickets bevatten een bon voor een gratis Sinterklaasjournaal Doeboek. Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg. Volg de omleidingsborden om de auto te parkeren bij het Enkhuizerzand. Op zondag 23 en 30 november biedt het museum een extra parkeerlocatie aan: het parkeerterrein bij het entreepaviljoen. Hiervandaan wordt met gratis pendelbussen gereden, de museumveerboten varen niet. Het museum vraagt bezoekers de omleidingsborden en instructies van verkeersbegeleiders te volgen. De parkeerterreinen zijn namelijk niet gelijktijdig geopend. Inwoners van Enkhuizen worden aangeraden aan om te voet of met de fiets te komen.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Lees ook:Pieten, pakjes en pepernoten: Pietendorp in buitenmuseum Enkhuizen
Lees ook:Avond in het buitenmuseum: duizend lantaarns verlichten Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Lees ook:Meer dan 150 vrolijke Pieten in het buitenmuseum Enkhuizen
Lees ook:Stormachtige Avond in buitenmuseum Enkhuizen
Lees ook:Zuiderzeemuseum Enkhuizen: handen gezocht voor het nieuwe buitenseizoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>