Het Pakhuis van Sinterklaas in Museum van de 20e Eeuw Hoorn

Het Museum van de 20e eeuw in Hoorn huisvest van zaterdag 15 november tot en met 7 december Het Pakhuis van Sinterklaas, een interactieve tentoonstelling over het leukste volksfeest van Nederland. Sinterklaas heeft in zijn wijsheid besloten zijn Pakhuis dit jaar neer te zetten in het Museum van de 20e Eeuw, aan de haven van Hoorn. Op die manier kunnen de Pieten, die het toch al druk genoeg hebben, makkelijker de cadeautjes uit de stoomboot naar het Pakhuis brengen en kunnen Sint en de Pieten langer genieten van de kinderen van Hoorn. Zij mogen Sinterklaas komen bezoeken en kijken hoe het er voor staat met de pakjes, om zich er van te overtuigen dat alles in orde is voor het Heerlijk Avondje. Vanaf 15 november is het Pakhuis opengesteld voor alle gelovige kinderen en hun begeleiders (bron: persbericht).

Zie ook: Intocht Sinterklaas in Amsterdam en Sinterklaaslezingen in Museum van de 20e Eeuw

In het pakhuis van Sinterklaas staat een gigantische berg cadeautjes in alle formaten, kleuren en versieringen klaar voor Sinterklaasavond en een heuse cadeautjes-inpakmachine: om een idee te krijgen van de gigantische klus waar Sint & Pieten voor staan. Op het Pietencircuit leren kinderen cadeautjes in de schoorsteen te werpen: ze moeten met een zak vol pakjes over een dakrand (op veilige hoogte) lopen en een pakje in een schoorsteen deponeren. Ook volwassenen komen aan hun trekken. Met oude boeken, vinylplaten, bladmuziek, vormen voor speculaas en suikergoed en andere historische schatten biedt de tentoonstelling een overzicht van de geschiedenis van het Sinterklaasfeest.

Er is aandacht voor de oudste legenden en de vieringen in vroegere tijden en subculturen maar ook herkenbare en toch weinig in beeld gebrachte huiselijke vieringen van gewone mensen, te zien op foto’s en gedigitaliseerde video’s en 8-mm films die door het publiek ingezonden zijn. Nostalgie die zelfs de grootste cynicus zal ontroeren en doen glimlachen. De meeste kinderen kunnen zich niet beheersen met het uitpakken van cadeautjes en scheuren het inpakpapier zo snel mogelijk open. Zonde, want dat papier verdient het om bekeken te worden, vaak met bijzondere, merkwaardige, gezellige of artistiek vormgegeven dessins. Madelein Duijvestijn heeft meer dan 4000 verschillende sinterklaaspapieren verzameld, waarvan sommige meer dan zeventig jaar oud zijn, en maakte een selectie voor de tentoonstelling.

Sinterklaas is in deze periode heel druk en moet op allerlei plekken in het land zijn. Dat doet hij graag want hij wil alle kinderen van Nederland zien. Hij heeft het zo druk dat het soms wel lijkt of hij overal tegelijk is. Maar dat kan natuurlijk niet. Gelukkig heeft Sinterklaas nog tijd gevonden om af en toe in zijn pakhuis te komen om te kijken of alles wel goed gaat en om de kinderen van Hoorn te zien: hij houdt audiëntie in de weekenden van 22/23 en 29/30 november van 14.00 tot 14.45 uur. Het Museum van de 20e Eeuw is alle dagen open; tickets en tijden: zie website.

Lees ook:Zaterdag 7 november gaan Pieten abseilen vanaf de Euromast
Lees ook:Red jij pakjesavond?
Lees ook:Sinterklaas-Lezingen in het Museum van de 20e Eeuw Hoorn
Lees ook:Kinderen redden met Professor Plons pakjesavond in Maritiem Museum Rotterdam
Lees ook:Sinterklaas bezoekt de Bataviawerf – zondag 27 november

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>