Olifantje geboren in Blijdorp

@Erik Feenstra

In diergaarde Blijdorp in Rotterdam is vannacht een Aziatisch olifantje geboren: een meisje. Ze heet Tonya, een eerbetoon aan directeur Ton Dorresteijn, die 1 maart weggaat. Moeder Douanita had weinig moeite met de bevalling: ‘twintig minuten na de eerste weeën lag de baby op de grond’, zei een woordvoerster. Tonya is de twaalfde olifantenbaby die in Blijdorp is geboren. In 1984 had de dierentuin de Nederlandse primeur. Moeder Douanita werd in 1988 als éénjarige in slechte conditie aangetroffen op een schip in de Rotterdamse haven. Het kwam uit Vietnam en was op weg naar Tsjechoslowakije. De douane nam het dier in beslag en bracht het naar Blijdorp. In 2000 bracht ze haar eerste kalf ter wereld, maar die stierf bij de bevalling. In 2003 kreeg ze een gezonde dochter van vader Alexander, die ook de vader van Tonya is en momenteel in Dierenpark Amersfoort woont.

 

Blijdorp mocht meer nieuw kroost begroeten: op 28 januari kroop voor het eerst in Nederland een kroeskoppelikaantje uit het ei. De allereerste (roze) pelikaan die ooit in een dierentuin uit het ei kwam, was in 1872 in de oude Rotterdamsche Diergaarde. Ook in 1878 en 1899 werden daar (roze) pelikanen geboren. Daarna duurde het maar liefst 110 jaar voor er weer een pelikaan uit het ei kroop. Op Nieuwjaarsnacht werd een girafje geboren: het vrouwtje kreeg de naam Ziba. Voor moeder Anne is dit het tweede jong. Het Europees Fokprogramma (EEP) voor giraffen wordt sinds kort vanaf Rotterdam ‘bestuurd’. De nieuwe directeur van Blijdorp, Marc Damen, was op zijn vorige werkplek al EEP coördinator voor alle giraffen in Europese dierentuinen. Blijdorp coördineert al jaren fokprogramma’s van onder andere de kleine panda’s, kraanvogels uit Mantsjoerije en Siberië, Komonovaranen, Aziatische olifanten en Kleinmanns schildpadden. Behoud van diersoorten is een van de hoofddoelstellingen van de Diergaarde.

Lees ook:Blijdorp doet afstand van ruziezoekende olifant
Lees ook:Olifantje geboren in Blijdorp
Lees ook:Neushoorntje geboren in Burger’s Zoo Arnhem
Lees ook:Amsterdam: giraffe geboren in Artis
Lees ook:Blijdorp dumpt onvruchtbare ijsberin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>