Groot archeologisch onderzoek in Maasdal

In Zuid Limburg wordt gewerkt aan de Maas werken: na de overstromingen van de Maas in de laatste jaren gaat Rijkswaterstaat het Maasdal bij Itteren en Borgharen op grote schaal ontgrinden. Dit project, met de naam ‘Grensmaas’, moet wateroverlast in de toekomst gaan voorkomen. Ideaal voor een andere overheidsdienst – de Rijksdienst voor Archeologie – om vóór deze werkzaamheden beginnen, te graven naar schatten uit het verleden.

De komende 15 jaar zoeken archeologen in de buurt van Itteren en Borgharen en rond noordelijker gelegen oude Maasgeulen naar historisch materiaal. Het wordt één van de grootste archeologische projecten ooit in Nederland. De oude Maasgeulen zijn een witte vlek op de archeologische kaart van Nederland. 


De verwachtingen zijn hoog gespannen, zeker nadat bij Itteren resten van een nederzetting uit de ijzertijd van 500 voor Christus zijn opgegraven. De archeologen hopen resten te vinden van bruggen, schepen, steigers en visvoorzieningen uit de ijzertijd en uit de Romeinse tijd. Ook hopen ze op resten van bewoning, villa’s en grafvelden. Na de archeologische opgravingen gaat Rijkswaterstaat 55 miljoen ton grind uit de rivier baggeren.

Lees ook:Waterpeil Maas kan nog stijgen
Lees ook:Themaweek ‘De Maas de baas, 1993-2013′
Lees ook:Grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt bij Dalfsen
Lees ook:Uiterwaarden Rijn en Maas mogelijk ontruimd vanwege hoogwater
Lees ook:Zwemmen in rivieren levensgevaarlijk

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Groot archeologisch onderzoek in Maasdal

 1. Dennis

  Ik moet zeggen, echt leuk geschreven.

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   ‘t Is wel een artikel van lang geleden (uit 2008 …)

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>