Eiken op de Veluwe geen duizend jaar oud

Op het Kootwijkerzand, bij Garderen op de Veluwe, staan groepen eikenbomen, die lange tijd ‘de duizendjarige eiken’ heetten. De bomen zijn weliswaar oud, maar geen duizend jaar: ze stammen uit de tweede helft van de 18e eeuw. De bomen vertellen geen verhalen uit de tijd van Karel de Grote, eerder uit de tijd van Napoleon, toen arme schapenhoeders op de woeste gronden ploeterden. Het mysterie van de duizend jaar oude eiken op de Veluwe is ontrafeld.


Schapen graasden de omgeving af: daardoor gingen nieuwe eikentakken van oude stammen niet de hoogte in, maar kropen over de grond. Die horizontale takken op de grond ontwikkelden nieuwe wortels, waarop nieuwe stammen konden groeien. Zo ontstonden de eikenclusters.
Hoewel dus niet zo oud als lange tijd werd aangenomen, zijn de groepen eikenbomen door hun ontstaansgeschiedenis onderdeel van ons nationaal cultureel erfgoed.  Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Rijksdienst Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten bestudeerden de eiken in opdracht van ‘Het Geldersch Landschap’.

   

Lees ook:Nederlandse bossen zijn saai
Lees ook:Bomen al vroeg aan de herfst begonnen
Lees ook:Veiling boedel Land van Ooit
Lees ook:Eibertjesdag Nunspeet
Lees ook:Eerste bomen in herinneringsbos Nationaal Monument MH17

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>