Grootste en duurste boek ter wereld

In het Tylers Museum in Haarlem ligt nog tot 20 januari het grootste en duurste boek ter wereld opengeslagen voor het publiek. Het boek is zo groot (128 x 97 cm), dat voor het omslaan van een pagina twee mensen nodig zijn. Het boek heet ‘The Birds of America’ en is van de Amerikaanse vogelschilder John James Audubon (1785-1851). Er staan 534 gravures van vogels rond 1830 in, die de schilder op ware grootte schilderde in hun natuurlijke omgeving. Vanaf 3 november werden iedere dag nieuwe pagina’s omgeslagen; dat gaat door tot op 20 januari de laatste pagina open ligt.

Het Tylers Museum bezit als enige museum ter wereld sinds 1833 een exemplaar van dit boek. In twee eeuwen, sinds Audubon de vogels schilderde, is veel veranderd in het waarnemen en weergeven van vogels. Van stijve afbeeldingen in het boek naar films en webcams van nu. In de 19e eeuw hield het publiek van romantische weergaven, maar de schilder schuwde er niet voor vogels dood te schieten, om ze daarna in alle rust na te kunnen schilderen. Later, toen hij merkte dat de vogelstand achteruit ging, werd hij fanatiek natuurbeschermer. Daarom werkt het Teylers Museum samen met Vogelbescherming Nederland om aandacht te vragen voor vogels in Nederland die met uitsterven worden bedreigd. 


Het Teijlers Museum is het oudste museum van Nederland. Pieter Teijler van Hulst (1702-1778) was een rijke Haarlemse laken –en zijdefabrikant. In die tijd – de Verlichting – groeide de belangstelling voor kunst en wetenschap, ook bij hem. Hij verzamelde van alles, dat te maken had met kunst en wetenschap, vanuit de gedachte dat kennis de mens kon verrijken.

 

In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden ondergebracht in een stichting ter bevordering van kunst en wetenschap. De uitvoerders van dat testament besloten een ruimte te bouwen om de voorwerpen uit te stallen. In eerste instantie was die ruimte bedoeld als studiezaal en niet om te exposeren, maar al gauw kon het publiek ook gewoon komen kijken. In 1784 werd de Ovalen Zaal geopend aan het Spaarne, achter de woning van Teylers aan de Damstraat: het oudste museum van Nederland.

Het museum is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur, zon –en feestdagen vanaf 12 uur. Op 31 december en 1 januari is het museum ook open.

 

 

Lees ook:Rafaël in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Magritte heeft eindelijk eigen museum
Lees ook:NEMO Amsterdam 90 jaar
Lees ook:Vierhonderd jaar studenten in Groninger Museum
Lees ook:Uniek portret Wilhelmina gevonden en te zien in Teylers Museum Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>