Depressiegala op Blue Monday – maandag 16 januari

@Erik Feenstra

Op maandagavond 23 januari zendt KRO-NCRV het Depressiegala uit (NPO 1, 22.00 uur), dat op maandag 16 januari – Blue Monday – in Theater Amsterdam plaatsvindt. Artiesten als cabaretier Mike Boddé, René van der Gijp, kleinkunstenares Martine Sandifort en Laura van Kaam (winnares The Voice Kids) vertellen hun persoonlijke ervaringen vertellen en vragen daarmee aandacht voor depressie bij onder andere jongeren en jonge vrouwen. Depressieve klachten vormen bij deze groepen de meest voorkomende gezondheidslast. Het gala wordt gepresenteerd door Anita Witzier.

-

Initiatiefnemer van het Depressiegala is de Mental Health Foundation. Het gala moet het taboe dat heerst op depressie helpen wegnemen en jongeren en jonge vrouwen stimuleren om met elkaar over emoties zoals verdriet, angst en eenzaamheid te praten. Dit kan helpen om een depressie in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen of zelfs te voorkomen. Een op de vijf  vrouwen en een op de vijftien jongeren hebben last van een depressie. Op dit moment zijn ruim een half miljoen Nederlanders depressief. Het doel van het gala is om depressie op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Tickets: zie website.

-

Volgens de initiatiefnemers van het Depressiegala is er meer aandacht  nodig om deze volksziekte, inmiddels in de top 3 van gezondheidsproblemen, te voorkomen. “Bijvoorbeeld door er veel met elkaar over te praten, zodat het net zo normaal wordt als het  praten over lichamelijke klachten. Dat is de eerste stap”, zegt psychiater Bram Bakker namens de Mental Health Foundation. ‘Zo kunnen signalen al in een veel vroeger stadium worden herkend en erkend.’ Met de televisiepremière willen de makers het taboe op depressie nog verder wegnemen zodat mensen erover durven praten. ‘Praten is de belangrijkste stap’, benadrukt Anita Witzier. ‘Want pas dan kunnen we de signalen van een depressie op tijd herkennen en er wat aan doen.’

Lees ook:René van der Gijp maakt depressie bespreekbaar
Lees ook:Eerste Nederlandse Depressiegala op maandag 25 januari
Lees ook:Vera Bergkamp (D66) ontvangt boek ‘Niets is voor altijd’ uit handen van jongeren
Lees ook:Afsluiting Ebola-actie op 28 november in Beeld en Geluid in Hilversum
Lees ook:Abseilen van de Euromast als lancering platform Overjekop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>