Nederlands bioscoopbezoek in 2014 gelijk aan 2013

Met 30,8 miljoen bezoekers is het Nederlandse bioscoopbezoek in 2014 gelijk gebleven aan dat van 2013. Ook de totale recette bleef met 250 miljoen euro gelijk aan die van 2013. Door het WK voetbal leek de branche tot en met september af te stevenen op een forse daling van de bezoekcijfers, maar een sterk najaar zorgde voor een inhaalslag. De best bezochte film in het afgelopen jaar was Gooische Vrouwen 2, die met 10,1 miljoen euro ook de hoogste recette haalde (trailer: klik hier). Dat werd dinsdag 6 januari in Pathé Tuschinski bekendgemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) (bron: persbericht).

Naast toespraken en trailers van films die dit jaar uitkomen, werd de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Ron Sterk, de jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is geweest voor de Nederlandse bioscoopwereld. Ron Sterk was tot 30 september directeur van de NVB en is nu algemeen directeur van JT Bioscopen. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje, was voor Kadir Selçuk en Alex Rutten van De Filmhallen in Amsterdam die onlangs opengingen. Het komend jaar openen nog meer nieuwe filmzalen en zijn er weer veel films te verwachten, van harde actiefilms tot romantiek en drama. Persoonlijk kijk ik erg uit naar Still Alice, waarin Julianne Moore kampt met Alzheimer, The Tribe over een kostschool voor dove kinderen (zonder geluid, met alleen gebarentaal), Selma over Martin Luther King en de Amerikaanse rassenstrijd en de Nederlandse films Michiel de Ruyter en Publieke werken.

Lees ook:Opnieuw meer mensen naar de film in 2016
Lees ook:Jan Nijland Zilveren Roos voor Lauge Nielsen
Lees ook:Films: wat kunnen we verwachten in 2014
Lees ook:Bioscopen hebben in 2012 redelijk gedraaid
Lees ook:Groei bioscoopbezoek in 2015 bewijst kracht bioscoopbeleving

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>