Persmuseum: 100 jaar Simon Carmiggelt

Van vrijdag 8 november 2013 tot en met 26 januari 2014 is in het Persmuseum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling  ‘Chroniqueur van het dagelijks leven, 100 jaar Simon Carmiggelt’ te zien over het werk van Simon Carmiggelt (1913-1987), de bekende en populaire journalist, columnist en recensent. Carmiggelt staat bekend als pionier en geestelijke vader van de dagelijkse krantencolumn. Jarenlang schreef hij zogenaamde Kronkels, columns met een licht melancholische ondertoon, voor zijn lijfblad Het Parool (bron: persbericht).

Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar besteedt het Persmuseum aandacht aan zijn werk als journalist en columnist, zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn reclamewerk. Ook is er aandacht voor Carmiggelts navolgers en bewonderaars, zoals Sylvia Witteman, Henk Spaan, Ischa Meijer, Martin Bril en Kees van Kooten. Daarnaast zijn er tekeningen en illustraties te zien van o.a. Peter van Straaten en van politieke tekenaar Opland. Op de tentoonstelling is, naast boeken, pamfletten, tekeningen en kranten, ook bewegend beeld te zien. Carmiggelt was een graag geziene gast op tv, waar hij zijn columns voorlas en soms zelf optrad in sketches of shows. Een intieme vriend van Carmiggelt leende het persoonlijke notitieschriftje aan het museum uit. Dit zijn notitieschriftjes die hij speciaal in Parijs kocht en waar hij dagelijks uit het leven gegrepen notities in maakte, ter inspiratie voor zijn columns. Eenmaal uitgewerkt werden de columns gedeponeerd in een daartoe bestemde brievenbus bij Simon Carmiggelt’s huis. ‘s Ochtends om 6 uur werd deze gelicht door een koerier van Het Parool. Op de tentoonstelling is een een origineel uitgetikt vel van een Kronkel te zien. Het Persmuseum aan d, Zeeburgerkade 10 in Amsterdam is open op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang kost 4,50 euro, Museumkaart gratis.

Lees ook:Tekenaar Peter van Straaten overleden
Lees ook:Expo ‘Geert Wilders: 10 jaar mediafenomeen’
Lees ook:Expositie ‘Stripjournalistiek. De tekenaar als verslaggever’
Lees ook:Hommage aan Charlie Hebdo in Persmuseum
Lees ook:Peter van Straaten in Galerie Mokum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>