IDFA 2009 in Amsterdam

Donderdag 19 tot en met zondag 29 november vindt de 22e editie plaats van de IDFA, het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam(2012: klik hier): het grootste ter wereld en uniek vanwege het internationale filmprogramma, uiteenlopende genres, het politieke engagement en de vele Europese –en wereldpremières. De IDFA begon op kleine schaal in 1988 om de documentairemakers te stimuleren en groeide uit tot dé plek waar kunst, film, debat en maatschappij samenkomen. Belangrijk thema dit jaar is de vraag wat normaal is, of juist niet. Naast meer dan 250 documentaires zijn er verschillende competitieprogramma’s, workshops, masterclasses, debatten en overige themaprogramma’s. Op idfa.tv zijn verschillende films gratis te bekijken. Hart van het festival is het Amsterdamse Rembrandtplein met Pathé Tuschinski, Pathé de Munt en de Escape, maar de IDFA zit ook in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Zuiderkerk en het Filmmuseum. De centrale festivalkassa zit in de Cineac, tegenover Tuschinski.

De Openingsfilm donderdagavond is ‘War Games And The Man Who Stopped Them’, een Pools/Sloveense coöperatie van Dariusz Jablonski,  over de Poolse kolonel Kuklinski die in de Koude oorlog veertigduizend documenten van het Warschaupact naar de CIA doorsluisde. Was hij een landverrader of juist een nationale held? Verder zijn er onder de noemer ‘niet normaal’ elf recente documentaires, zoals ‘The Horse Boy’. In deze Amerikaanse film gaan twee ouders naar een Mongoolse sjamaan om te proberen hun autistische zoon een normaal leven te geven. In de Australische film ‘A Good Man’ proberen een vrouw in rolstoel en haar man een normaal leven te leiden, maar openen wel een bordeel. Niet Normaal verloopt in samenwerking met de gelijknamige kunstmanifestatie vanaf 16 december in de Beurs van Berlage.

Voor het belangrijkste onderdeel van de IDFA, de Joris Ivens Competitie, zijn 17 films geselecteerd. Zondag 22 november is in Pathé de Munt de Vrij Nederland dag. Ook in Nijmegen worden in LUX van 24 tot en met 27 november exclusief de beste documentaires van het festival vertoond. De IDFA eert documentairemaker Frederick Wiseman. Hij debuteerde in 1967 en was meermalen te gast op het festival; tijdens de eerste editie in 1988 was hij juryvoorzitter. Zijn oeuvre hoort tot Direct Cinema: een vorm die complete objectiviteit nastreeft. De publieke omroep besteedt aandacht aan de IDFA op Nederland 2, [email protected] en themakanaal Holland Doc 24. Nederland 2 zendt iedere avond laat interviews en reportages uit vanuit de Escape. Op de keuze van de kijker kan het publiek de beste IDFA documentaire van de afgelopen tien jaar kiezen. Op zaterdag 28 november wordt de winnaar uitgezonden op Nederland 2. Holland Doc 24 vertoont van 23 november tot en met 6 december iedere avond vanaf 21.00 uur veertien IDFA publieksprijswinnaars van de afgelopen jaren.

Lees ook:IDFA Festival Amsterdam – 15 t/m 26 november
Lees ook:IDFA 2010 in Amsterdam
Lees ook:IDFA grootste documentairefestival ter wereld
Lees ook:IDFA 2011 in Amsterdam
Lees ook:Woensdag 16 november begint IDFA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>