Toneelpremière stuk Couperus in Leiden

In de Leidse Schouwburg vindt op zaterdag 1 maart de première plaats van de toneelbewerking van het boek van Louis Couperus ‘Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan’. Het is het derde deel van  vijf toneelbewerkingen van literatuur uit het koloniale verleden. De bewerkingen van ‘Max Havelaar’ van Multatuli en ‘De Stille kracht’ van Couperus gingen met succes voor. ‘Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan’ is een aangrijpend verhaal van Couperus uit 1906 over een passiemoord in Indië met verstrekkende gevolgen en de geheime liefde van twee stokoude oud-Indiëgangers, die hun oude dag in Den Haag slijten.

De stokoude grootmama ligt op sterven en de familie schaart zich om het sterfbed. Gaandeweg het stuk wordt duidelijk dat zij een verschrikkelijk geheim meedraagt en mee het graf in dreigt te nemen. De familie worstelt met schuldgevoelens en angst voor ontdekking, maar ook de jongere generaties worden erdoor getroffen. Onthulling is noodzakelijk, willen de achterblijvers door kunnen gaan met hun leven. Na een zinderende ontknoping kan de oude dame rustig sterven en de familie vrij ademhalen. Ger Thijs bewerkte de tekst en voerde regie. Onder de spelers zijn Joost Prinsen, Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Els Ingeborg Smits en Wim van den Heuvel.  Henk van Ulsen zou meedoen, maar moest om gezondheidsredenen afzeggen. Het stuk wordt tot juni overal in het land gespeeld: zie speellijst. Zie ook ‘TGA met festival TamTam‘.

Lees ook:De dingen die voorbijgaan in Amsterdam
Lees ook:Nederlandse première derde Couperusbewerking Kleine zielen
Lees ook:Boekenweek 2008, thema ‘Van oude mensen’
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam brengt ‘De stille kracht’
Lees ook:Mummies in Drents Museum Assen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Toneelpremière stuk Couperus in Leiden

  1. Pingback: Boekenweek 2008, thema ‘Van oude mensen’ | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>