Gedichtendag 2008

Gedichtendag op donderdag 31 januari 2008 is het grote poëziefeest van Nederland en Vlaanderen (editie 2010: klik hier). Ieder jaar op de laatste donderdag van januari staat de poëzie een dag in het zonnetje. Deze dag vond voor het eerst plaats in 2000, gemodelleerd naar het Engelse ‘National Poetry Day’. Scholen, bibliotheken, culturele instellingen en particulieren organiseren zo’n 300 activiteiten in Nederland en Vlaanderen. In 2008 staat ‘het ding’ centraal. Alles, ook doodgewone voorwerpen, kan poëzie worden. Remco Campert schreef ooit een ode aan zijn jas. Zie ‘Poetry International‘.

De aftrap van Gedichtendag vindt na vier jaar weer eens plaats in Rotterdam. Op de avond ervoor worden de prijzen voor de mooiste gedichten van 2007 uitgereikt in  Arminius aan het Rotterdamse Museumpark. Gedichtendag is nu ook op Second Life te beleven.

Op de dag zelf onthullen 12 dichters om 10.00 uur op het Centraal Station van Utrecht hun gedicht, dat ze speciaal voor Gedichtendag schreven, met Matthijs van Nieuwkerk als presentator. De NS en Stichting Poetry International hebben de dichters rondgeleid door het Depot Gevonden Voorwerpen van de NS: daar liggen tienduizenden in de treinen en op de stations achtergebleven dingen. Elk dichter koos een voorwerp uit en maakte er een gedicht op. Na de Gedichtendag zijn deze twaalf gedichten te lezen op www.tijdvoorlezen.nl

 

Lees ook:Gedichtendag met nieuwe Dichter des Vaderlands
Lees ook:Gedichtendag 2010
Lees ook:Poëzieweek en Gedichtendag 2014
Lees ook:Poëzieweek 2018, Gedichtendag en Groninger Poëziemarathon
Lees ook:Poëzieweek, Landelijke Gedichtendag en Poëziemarathon Groningen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Gedichtendag 2008

  1. Pingback: Boekenweek 2008, thema ‘Van oude mensen’ | Eropuit

  2. Pingback: Poetry International: bezoeker bepaalt entree | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>