Vandaag is het Internationale Niet-Winkeldag

@Erik Feenstra

Vandaag, tijdens een van de drukste koopweekenden van het jaar, is het Internationale Niet Winkeldag, als tegenhanger van ongebreidelde koopzuchtVolgens de initiatiefnemers is op deze dag één product bijna niet aan te slepen: Niets. Daar is die dag véél vraag naar: Niets nodig! En uiteraard is deelname gratis. Ted Dave uit Canada riep in 1992 de eerste Buy Nothing Day uit. De Niet-Winkeldag is altijd op de laatste zaterdag in november, na de Amerikaanse Buy Nothing Day op de dag na Thanksgiving, Black Friday: in de VS de drukste winkeldag in het jaar.

Ted Dave verdiende zijn geld in de reclamewereld, maar hij kreeg er genoeg van altijd maar mensen te moeten verleiden om iets te kopen. Hij begon een campagne tegen de consumptiecultuur, met als slogan ‘Doe mee door niet mee te doen’. Zijn initiatief werd opgepikt door andere ‘consuminderaars’ en vindt inmiddels iedere laatste zaterdag van november in tientallen landen plaats als ludieke actie met een serieuze ondertoon. Het gaat er de actievoerders niet om dat het publiek massaal binnen blijft en de hand op de knip houdt, maar om mensen erop te wijzen dat er méér in het leven is dan spullen om je blij te voelen. In ons land is Niet-Winkeldag in 1995 geïntroduceerd. Toen trokken een clown (‘Geluk is gratis’) en een rat (‘Stop de rat-race’) door de binnenstad van Utrecht, achtervolgd door een legertje nieuwsjagers.

Lees ook:Hou de hand op de knip tijdens Niet-winkeldag – zaterdag 26 november
Lees ook:Koop niets! op niet-winkeldag zaterdag 29 november
Lees ook:Koop eens lekker niks op Niet-winkeldag: zaterdag 28 november
Lees ook:Niet-winkeldag op zaterdag 30 november
Lees ook:Koop eens niets op Niet-winkeldag 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>