Amsterdam viert feestje: Rokin is na 13 jaar af

@Erik Feenstra

Het Amsterdamse Rokin is na een jaar of dertien af. Jarenlang lag de straat open voor de bouw van de Noord/Zuidlijn, een metrohalte en een ondergrondse fietsenstalling en parkeergarage. Daarna ging het stuk binnenstad tussen de Dam en het Muntplein een ware metamorfose: de rode loper. Het resultaat mag er zijn: veel ruimte voor voetgangers en fietsers, veel overbodig straatmeubilair opgeruimd, bomen geplant, zitjes en terrasjes aangelegd. Met de komst van drie filialen van Hudson’s Bay, waaronder een Flagshipstore, lijkt het Rokin iets terug te krijgen van de chique winkelstraat van weleer. 

De ingangen van de metro en ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling zijn nog dicht, maar de kop van het Rokin is verrijkt met een groot kunstwerk annex fontein. Reden voor de stad om dit weekend feest te vieren, met rondleidingen, open huizen en speurtochten. Het Poppentheater op de Dam staat voor de gelegenheid op het Muntplein, er zijn matrozen- en smartlappenkoren, de acteurs van The Amsterdam Dungeon spelen een voorstelling en de chique sociëteiten Arti er Amicitiae en de Koninklijke Industrieele Groote Club houden open huis. Vorige maand was er een soortgelijk feestweekend in de Ferdinand Bolstraat, die ook is omgetoverd.

Lees ook:Winkeliers Rokin zijn bouw Noord-Zuidlijn spuugzat
Lees ook:Amsterdam: uitgaansgebied Leidseplein gaat op de schop
Lees ook:Mijlpaal bouw Noord/Zuidlijn Amsterdam – tunnel onder IJ is af
Lees ook:Revival Rokin Amsterdam met komst Noord/Zuidlijn en warenhuizen
Lees ook:Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>