Zestig jaar ruimtevaart: André Kuipers zet 60 jaar ruimtevaart volop in de schijnwerpers

Het ruimtevaarttijdperk werd 60 jaar geleden ingeluid toen voor het eerst een object in een baan om de aarde werd gebracht. Astronaut André Kuipers zag hierin een mooie gelegenheid om groots uit te pakken en dit jaar het thema ‘ruimtevaart’ volop in de schijnwerpers te zetten. André bundelt de krachten met andere partners om zijn missie uit te voeren, namelijk het enthousiasmeren van de jeugd voor ruimtevaart en techniek en vertellen hoe mooi, maar ook hoe kwetsbaar onze planeet is (bron: persbericht).

André trapt 15 mei af met een landelijke spaaractie bij Albert Heijn rondom ruimtevaart en duurzaamheid met behulp van de nieuwste VR/AR-technieken, vervolgens opent hij 26 mei in Space Expo Noordwijk een nieuwe tentoonstelling ‘Terug uit de Ruimte’. In november zoekt André met de unieke belevingsshow ‘SpaceXperience – LIVE’ letterlijk de ruimte op door de Ziggo Dome te transformeren in een universum vol planeten en sterren. André sluit het ‘ruimtevaart’-jaar af met de lancering van de duurzame Space Bus, waarin schoolkinderen via VR kunnen ervaren hoe het is om de aarde te zien vanuit de ruimte.

André: ”Ik heb tot mijn doel gemaakt om zoveel mogelijk mensen te vertellen hoe schitterend onze planeet is, maar ook hoe kwetsbaar. Bestaande en nieuwe technologie helpen ons om ruimte te geven aan onze aarde en deze voor toekomstige generaties schoner en duurzamer te maken. Voor deze missie krijg ik nu de ruimte.”

Spaaractie Albert Heijn

In de landelijke spaaractie van AH kunnen kinderen spelenderwijs kennismaken met het thema ‘ruimtevaart’, met behulp van de nieuwste VR/AR-technieken. Kinderen stappen met ruimtevaarder André Kuipers virtueel de ruimte in. Met de gratis AH Ruimtevaart-app en 160 ruimtevaartplaatjes met feiten en weetjes – waarvan 23 met VR- en AR-beleving – beland je in hogere ruimtesferen. Het verzamelalbum, VR-brillen, spaarplaatjes en de speciale André Kuipers astronautenoverall van biokatoen zijn vanaf maandag 15 mei verkrijgbaar in alle winkels.

André: “Zelf heb ik een Albert Heijn verzamelalbum over techniek uit 1953, een tijd waarin ruimtevaart nog niet eens bestond. Ik hoop dat kinderen veel plezier zullen beleven aan de virtuele reis door de ruimte en zuinig zullen zijn op het album. Wie weet wordt dit album over 60 jaar ook een collector’s item.”

Tentoonstelling ‘Terug uit de Ruimte’

Op 26 mei opent André in Space Expo Noordwijk, het bezoekerscentrum van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA/Estec, de nieuwe tentoonstelling ‘Terug uit de Ruimte’. Veel objecten die in de ruimte zijn geweest, waaronder privéspullen van André, worden voor het eerst aan het publiek getoond. Topstuk in de collectie is de geblakerde Sojoez-capsule waarin André naar de ruimte vloog.

SpaceXperience-LIVE in Ziggo Dome

SpaceXperience-LIVE geeft het publiek de kans om te ervaren hoe het voelt om een raketlancering te beleven, naar de planeten te vliegen en om astronaut te zijn. SpaceXperience-LIVE is een spektakel zoals niet eerder in deze vorm in de wereld vertoond. Met behulp van de allernieuwste special-effects en state-of-the-art technieken komen entertainment, spektakel, wetenschap, techniek en duurzaamheid samen in een indrukwekkende ‘in the round’ show met André Kuipers in het middelpunt. De Ziggo Dome transformeert op 11 november voor één keer in een universum vol sterren, planeten, vliegende objecten en astronauten van ruimteschip aarde. Kaartverkoop via www.spaceXperience.nl

André: “Na de intimiteit van de theaterzaal krijg ik nu letterlijk de ruimte in Ziggo Dome in een spektakel zoals niet eerder in deze vorm vertoond. Een unieke ervaring én een magische show waar je nog iets van opsteekt ook.”

Space Bus 

Aan het eind van 2017 staat de lancering gepland van de duurzame Space Bus. In de Space Bus kunnen schoolkinderen via VR ervaren hoe het is om onze aarde te zien vanuit de ruimte. De Space Bus gaat gratis langs scholen rijden

Lees ook:Kaarten voor extra derde André Kuipers’ SpaceXperience-LIVE show vanaf vandaag te koop
Lees ook:A Beautiful Planet met André Kuipers in Omniversum
Lees ook:Huldiging André Kuipers in Noordwijk
Lees ook:Concert 5 jaar Ziggo Dome met Marco Borsato & Friends te zien op Kanaal 13
Lees ook:Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>