Maandag 20 maart: jaarmarkt Sint Joep Sittard, eerste en grootste van het land

@Erik Feenstra

Maandag 20 maart vindt in Sittard de jaarlijkse Sint Joep Markt plaats. Van 8.00 tot 17.00 uur is de binnenstad van Sittard voor de 214e keer het decor van de Sint Josephmarkt, in de volksmond de Sint Joep. De historische jaarmarkt is een geliefde markt en vindt ieder jaar op 19 maart plaats: de naamdag van Joseph. Omdat dat dit jaar op zondag valt, is de markt voor één keer verschoven naar maandag. Het is de eerste jaarmarkt in het jaar en de grootste van ons land. De Sint Joep is een waar volksfestijn met een bonte verzameling van producten, standwerkers, venters en artiesten.

De jaarmarkt trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers uit de hele Euregio: niet alleen Nederlanders, ook Duitsers en Belgen weten de markt te vinden. De markt dateert uit 1802, toen Napoleon toestemming gaf om vier jaarmarkten in Sittard te houden. Alleen de Sint Joep Markt overleefde. Wat voor weer het is, maakt niet uit, de Sint Joep is als eerste historische Hollandse jaarmarkt een ware traditie. Meer dan 350 marktkooplieden, standwerkers en artiesten vormen een lint van zo’n 5 kilometer door de binnenstad. Zij wensen elkaar op Sint Joep ‘gelukkig nieuwjaar’: na een winterslaap is het is voor hen het begin van het jaarmarktseizoen, aan het begin van de lente. Een felbegeerde titel voor de marktkooplieden is: ‘De koning van de Sint Joep’: de beste standhouder van de markt. Ook in het Stationskwartier is de hele dag veel vertier, met live muziek in horecazaken.

Lees ook:Zaterdag 19 maart: Jaarmarkt Sint Joep in Sittard
Lees ook:Sint Joep markt 2012 Sittard
Lees ook:De Sint Joep 2010 in Sittard
Lees ook:Sint Joep Markt in Sittard
Lees ook:Sint Joep Markt op woensdag 19 maart in Sittard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>