Maandag 30 mei: terugkeer BIMBO-BOX van V&D naar Dordrecht

Op maandag 30 mei om 11.00 uur is het zover: dan is de enige en echte Bimbo-box van V&D terug in Dordrecht. Na het trieste faillissement van warenhuisconcern V&D werd de Bimbo-box overgebracht naar Amsterdam, om vanuit daar via Troostwijk Auctions online te worden geveild. Ondernemer Gerrit Drenth kocht de Bimbo-box tijdens een spectaculair verlopen veiling. De Bimbo-box van Dordt werd de duurste aapjeskast ooit. Inclusief veilingkosten telde Gerrit Drenth € 25.000 (exclusief BTW) neer. Tevens zal er die dag een boekje over de Bimbo-box verschijnen. Wethouder Piet Sleeking neemt het eerste exemplaar in ontvangst (bron: persbericht).

Plaats van handeling is restaurant ’t Bevertje aan de Johan de Wittstraat 49 in Dordrecht. Daar zal de Bimbo-box een plaats krijgen tussen de eettafeltjes. Conny Bouman, de toiletjuffrouw van V&D, die de afgelopen jaren in de Dordtse vestiging op de aapjes heeft gepast, zal de Bimbo-box onthullen. Zij gooit ook het eerste kwartje in de kast. De Bimbo-box kent een roemruchte geschiedenis want de aapjes werden in 2014 ook al een keer teruggehaald, maar toen vanuit Den Haag. Stadshistoricus Jaap Bouman zette zich daar destijds voor in. Ook deze keer was hij met een aantal anderen op pad om de Bimbo-box voor Dordrecht te behouden, maar haakte af toen tijdens de veiling het bedrag van € 7000,- werd bereikt.

‘Ik kwam die dag terug uit het buitenland en las in de krant dat Jaap Bouman was gestopt’, aldus Gerrit Drenth, directeur (DGA) van de Mobigroep in Papendrecht. ‘Toen knakte er iets in mijn hoofd en ik dacht: de aapjes mogen niet weg uit Dordrecht, de kast hoort hier. Jaap Bouman heeft deze zaak in de publiciteit gehouden en dat heeft mij mede bewogen om de Bimbo-box te kopen. Zie het maar als een hobby. De aapjes krijgen nu een voorlopige plaats in restaurant ’t Bevertje, dat door mijn vrouw Bianca en dochter Linsey wordt gerund.’ Gerrit Drenth wil de Bimbo-box later dit jaar ook elders in de stad plaatsen. Jaap Bouman zal bekend maken waarheen de Bimbo-box als eerste verhuist.

Journalist Marten Minkema schreef in 2011 voor de VPRO-gids een artikel over de herkomst van de Bimbo-box en maakte daarover ook een veertig minuten durende radiodocumentaire. In samenwerking met Jaap Bouman stelde hij een boekje samen met de titel: ‘De Bimbo-box van Dordt en de Oorsprong van de Aapjes’. Het boekje is voor € 3,- te koop bij restaurant ’t Bevertje.

Lees ook:AD Dordt in Stoom: grootste stoomevenement van Europa in Dordrecht
Lees ook:Europese Jeugd Kampioenschappen Zwemmen in Dordrecht
Lees ook:Drie Dwaze Dagen 2014 in de Bijenkorf
Lees ook:Freeks Wildlife Weken vanaf 16 december in Omniversum Den Haag
Lees ook:Jaap Edenbaan viert vijftigste verjaardag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>