Holifeest 2014 in Rotterdam

Rotterdam

Maandag 17 maart is het Holifeest (Holi-Phagwa): een Hindoeïstisch feest ergens in maart en in feite een combinatie van lentefeest, Nieuwjaarsfeest en een feest van de overwinning van het goede op het kwade. Holi wordt gevierd op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna (hiernaar is het feest ook vernoemd). Het Holifeest kenmerkt zich door dans, zang, lekkernijen en elkaar besprenkelen met parfum, gekleurd poeder en water. In India en Nepal is het vandaag Nieuwjaar. Ook in Suriname is dit een belangrijke feestdag. In ons land wordt Holi onder meer in Rotterdam gevierd met vanaf 15.00 uur een Holi-parade en aansluitend feest. In Den Haag is maandagmiddag Haags Holi Hangmama in Transvaal.

Holi wordt veertig dagen eerder ingeluid met het planten van een stek (de Holika) door een priester tijdens een speciale ceremonie. Veertig dagen lang wordt hieromheen een brandstapel gevormd, die het kwade symboliseert en die de avond voorafgaand aan Holi (Holi Dahan) wordt verbrand. De volgende morgen komen de mensen samen op de plek van de veraste brandstapel en bestrooien elkaar en wrijven elkaar in met as als teken dat het kwaad is overwonnen. Daarna wordt de hele dag uitbundig gefeest: gegeten, gedronken en gezongen. Men besprenkelt elkaar met parfum, bepoedert elkaar flink en bepoedert elkaar met gekleurde vloeistoffen, die de in bloei staande natuur symboliseren.

Lees ook:Holi 2012 – lente- en nieuwjaarsfeest Hindoes
Lees ook:Holi Festival of Colours in Amsterdam
Lees ook:Holi Festival of Colours in Utrecht
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Halfvastenfeest – even bijkomen van het strenge vasten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>