Opening Carnavalsseizoen

Maandag 11 november 2013, op de elfde van de elfde, om precies 11.11 uur, begint het carnavalsseizoen (2014: klik hier). Niet iedere carnavalsstad doet eraan mee, maar in de regel is dit de aftrap naar carnaval. De grote Brabantse steden houden vast aan deze datum, maar veel carnavalsverenigingen organiseren op zaterdag 9 of zondag 10 november een bal, feest of zitting. In Heerlen is de opening zondag om 17.00 uur op het Pancratius plein. In Sittard/Geleen begint het vastelaovesseizoen maandag op de Markt in Geleen. In Maastricht is de aftrap maandag om 11.11 uur op het Vrijthof en ook op de Mert in Venlo barst het seizoen op de 11e van de 11e om 11.11 uur los.  

Bij zowel het Rijnlandse carnaval (Limburg en Oosten van Noord-Brabant) als het Bourgondische carnaval (Noord-Brabant en Oostelijk Zeeuws Vlaanderen) speelt de elfde van de elfde een grote rol. Op deze dag komen de Raden van Elf voor het eerst bijeen om alles voor te bereiden. Tussen 11 november en het eigenlijke carnaval zijn er regelmatig feesten. Het getal 11 is van oudsher het getal van dwazen en gekken. Zo vierde Tilburg in 2008 haar vierde carnavalslustrum: 44 jaar. Een lustrum telt in Kruikenstad (Tilburg) 11 jaar. Een paar getallen: 11 november is exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Carnaval luidt de jaarlijkse vastentijd in, die 40 dagen voor Pasen begint. Komend jaar is het op 20 en 21 april Pasen. Aswoensdag – het begin van de vastentijd – valt op woensdag 5 maart, dus is het Carnaval van zaterdag 1 tot en met dinsdag 4 maart 2014. De elfde van de elfde is ook de naamdag van Sint-Maarten.

Lees ook:Opening carnavalsseizoen 2012-2013
Lees ook:Begin carnavalsseizoen – elfde van de elfde
Lees ook:Elfde van de elfde – aftrap carnavalsseizoen
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Elfde van de elfde: opening Carnavalsseizoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>