Sint Maarten 2013

Maandag 11 november is het Sint Maarten (2014: klik hier): dan trekken verklede kinderen met lampionnen van deur naar deur en zingen in ruil voor snoep en fruit. Het is de naamdag van Sint Maarten die in de middeleeuwen populaire was. Het komt nog voor Noord-Holland boven het IJ, Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe en in de stad Utrecht. In Amsterdam herleefde Sint Maarten eind 20e eeuw in buitenwijken en waaierde uit over de stad. Vroeger liepen kinderen rond met uitgeholde bieten met een kaars erin: tegenwoordig met al dan niet zelfgemaakte lampionnen. Niet alleen katholieken, ook protestanten en moslims nemen eraan deel, niet in de laatste plaats vanwege het gratis snoep aan de deur. In Vlaanderen leeft de traditie nog in Ieper, Aalst en Mechelen. De stad Utrecht maakt er van 8 tot en met 12 november een vijfdaags stadsevenement van. 

Sint Maarten zou voortkomen uit een heidens feest: het ronddragen van het (heilige) vuur was een vruchtbaarheidsritueel in heel West Europa. De katholieke kerk nam het heidense ritueel over om zo het vertrouwen van het volk te winnen. Volgens een andere versie was het de kerk zelf die het feest introduceerde: rond 11 november wordt uit het Evangelie van Lukas voorgelezen: ‘Niemand steekt een lamp aan en zet die in de kelder of onder de korenmaat, maar op de standaard, opdat wie binnentreden het licht zien’ (Lukas 11:33). Moderne wetenschappers houden het midden tussen beide ideeën. Sint Maarten was een bedelfeest voor de armen: rijke burgers hielden hun kinderen liever binnen. Het feest wordt nu gezien als een traditie die behouden moet worden, vrij van religieuze of politieke lading. Vandaag de dag gaan veel ouders voor de veiligheid met de kinderen mee op pad. Veel liedjes hebben een humoristische lading, al bestaan er nog oude bedelliedjes, zoals deze:

Hier woont een rijk man, die ons wat geven kan.  

Geef een appel of een peer: we komen ’t hele jaar niet meer.

Lees ook:Sint Maarten: met lampionnen van deur tot deur zingen voor snoep
Lees ook:Sint Maarten 2012
Lees ook:Sint Maarten 2011
Lees ook:Sint Maarten – zingend langs de deuren in ruil voor snoep
Lees ook:Vrijdag 11 november: Sint Maarten – lampionnenoptochten en zingen voor snoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>