Paardenmarkt Hedel 2013

Maandag 4 november 2013 vindt in het Gelderse Hedel de 285e Paardenmarkt plaats. In de volksmond heet het dorp aan de Maas (gemeente Maasdriel, ten noorden van Den Bosch) Hèèl. Vanaf de vroege ochtend vindt de aanvoer van paarden plaats voor ‘de echte Hèèlse mert’. De afgelopen jaren werden er jaarlijks rond de 1.800 paarden verhandeld en kwamen er zo’n 40.000 bezoekers op af. Hedel heeft naast het Groningse Zuidlaren de grootste paardenmarkt van Europa. Naast paardenmarkt is er ook een warenmarkt en kermis.

 

Over de oorsprong van de paardenmarkt is weinig bekend: men denkt dat die al in de middeleeuwen bestond. In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van het stadsarchief verloren gegaan. Wél is bekend, dat in 1719 een verzoek werd gedaan aan het Hof van Gelderland om in de Baronie Hedel een tweede markt te mogen houden en daarvoor tol te heffen. Er bestond dus al een markt, maar niemand weet of dat een paarden- of koeienmarkt was. Wat de paardenmarkt betreft, wordt 1719 als beginjaar aangehouden. Voor veel inwoners is het dé feestdag van het jaar.

Lees ook:Paardenmarkt Hedel
Lees ook:Paardenmarkt Ameide beleeft 335e editie
Lees ook:Jaarlijkse Paardenmarkt Elst
Lees ook:Roden Paardenmarkt en feestweek
Lees ook:Rodermarkt Feestweek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>