Valentijnsdag 2013

Donderdag 14 februari 2013 is het Valentijnsdag: een dag waarop lovers elkaar extra in de watten leggen met bloemen, kaarten en cadeaus (2014: klik hier). In Amerika bestaat Valentijnsdag al langer, voor lovers om elkaar anoniem te verrassen. De laatste jaren maakte de commercie er het meer en meer de dag voor liefhebbenden van, om elkaar met cadeautjes en etentjes te verrassen. De dag is in de jaren 90 overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar Nederland en België. Hier werd het in korte tijd omarmd, vooral in boek-, bloemen- en cadeauwinkels.

Valentijnsdag is vernoemd naar de Heilige Valentijn: de naam van een of twee martelaren uit de derde eeuw. De ene zou Romeins priester zijn geweest en zijn omgekomen tijdens Christenvervolgingen, de tweede was bisschop Temi die ook in Rome een martelarendood zou zijn gestorven. Mogelijk gaat het om dezelfde persoon, maar de gewoonten van Valentijnsdag hebben amper met hen te maken. De Romeinen kenden Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest, dat op 15 februari werd gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk en Pan, de god van de natuur. In 496 veranderde de paus het feest in Sint Valentijndag: op 14 februari.

Lees ook:Valentijnsdag – dag van de liefde
Lees ook:Evenementen Valentijsdag
Lees ook:Amsterdamse rondvaartrederij Lovers wordt verkocht
Lees ook:Nationale Complimentendag op woensdag 1 maart
Lees ook:Valentijnsdag – romantisch dineren tijdens ‘Week van de Liefde’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>