Uitzwaaien Sint en Piet tijdens Uittocht Sinterklaas 2012

Sinterklaas vertrekt de dag na zijn verjaardag en vaart met zijn Pieten terug naar Spanje. In een grijs verleden was het gebruikelijk om de Goedheiligman officieel uit te zwaaien, maar wij weten niet beter dan dat hij met stille trom vertrekt. Een paar jaar geleden werd die verloren gewaande traditie opgepikt door Haarlem en Scheveningen. Donderdag 6 december vertrekt Sint vanuit een aantal plaatsen (er zijn er wellicht meer, tips zijn welkom): 

 

Driel (Gld): eerste Sinterklaasuittocht. Om 16.45 uur opent de katholieke kerk haar deuren. Sint en zijn Pieten komen om 17.00 uur. Circa 17.30 uur begint de lampionnenoptocht vanaf de kerk richting de Korevaar die de Sint begeleidt. Circa 18.30 uur komt hij daaraan en vertrekt hij op de Pakjesboot naar Spanje. Tijdens de uittocht is de Korevaar verlicht.

Haarlem: aantal jaren van de partij, dit jaar ook?

Harderwijk: tijde en route nog niet bekend.

Hoek van Holland: de stoet vertrekt om 17.00 uur vanuit het centrum naar de Berghaven. Daar ligt de Pakjesboot klaar.

Monnickendam: na een groot afscheidsfeest vanaf 18.15 uur in de Grote Kerk vertrekt Sinterklaas met zijn gevolg om 19.00 uur naar de haven om naar Spanje terug te varen.

Oostzaan: vanaf 17.45 uur verzamelen op het Kerkplein. Om 18.00 uur ontvangt de burgemeester Sinterklaas op het bordes van het gemeentehuis. Uiterlijk 18.30 uur vertrekt hij met zijn Pieten.

Putten (Gld): om 18.00 uur begint een lampionnenoptocht bij het Koetshuis. Iedereen kan Sint uitzwaaien op het landgoed.

Scheveningen was vorige jaren ook één van de vertreklocaties; dit jaar ook?

Uithoorn (onder Amsterdam): Sint vertrekt hier niet met de boot, maar met de Pietenbus, tussen 17.45 en 18.00 uur vanaf het Amstelplein in Meerwijk-Oost.

Wijk bij Duurstede: 19.00 uur uitzwaaien met lampionnenoptocht bij de Oude Brandweerkazerne aan de Zandweg.

Lees ook:Uittocht Sint: Sinterklaas uitzwaaien als hij naar Spanje teruggaat
Lees ook:Uitzwaaien Sinterklaas 2011
Lees ook:Uitzwaaien Sinterklaas op zaterdag 6 december
Lees ook:Uitzwaaien Sinterklaas als hij terug naar Spanje gaat
Lees ook:Uittocht Sint gaat gewoon door

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>