Opening carnavalsseizoen 2012-2013

Zondag 11 november 2012, op de elfde van de elfde, om precies 11.11 uur, begint het carnavalsseizoen. Niet iedere carnavalsstad doet eraan mee, maar in de regel is dit de aftrap naar carnaval. Zo wordt op deze dag her en der in Brabant de nieuwe prins Carnaval gekozen en trekt op de de Stadsprins van Heerlen rond om elf Heerlenaren, bedrijven of instellingen (die de afgelopen tijd iets moois hebben gedaan) te verrassen met echte rijstevla. Traditiegetrouw begint het seizoen ’s avonds met het Sjagerkonkoer in Auberge de Rousch. In Sittard opent De Marotte het seizoen om 14.00 uur op de Markt. In Maastricht is de aftrap om 11.11 uur op het Vrijthof.  

Bij zowel het Rijnlandse carnaval (Limburg en Oosten van Noord-Brabant) als het Bourgondische carnaval (Noord-Brabant en Oostelijk Zeeuws Vlaanderen) speelt de elfde van de elfde een grote rol. Op deze dag komen de Raden van Elf voor het eerst bijeen om alles voor te bereiden. Tussen 11 november en het eigenlijke carnaval zijn er regelmatig feesten. Het getal 11 is van oudsher het getal van dwazen en gekken. Zo vierde Tilburg in 2008 haar vierde carnavalslustrum: 44 jaar. Een lustrum telt in Kruikenstad (Tilburg) 11 jaar. Een paar getallen: 11 november is exact 40 dagen voor 21 december, de kortste dag. Carnaval luidt de jaarlijkse vastentijd in, die 40 dagen voor Pasen begint. Komend jaar is het op 31 maart en 1 april Pasen. Aswoensdag – het begin van de vastentijd – valt op woensdag 13 februari, dus is het Carnaval van zondag 10 tot en met dinsdag 12 februari 2013. De elfde va nde elfde is dook de naamdag van Sint-Maarten.

Lees ook:Opening Carnavalsseizoen
Lees ook:Elfde van de elfde – aftrap carnavalsseizoen
Lees ook:Begin carnavalsseizoen – elfde van de elfde
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>