Holi 2012 – lente- en nieuwjaarsfeest Hindoes

Donderdag 9 maart 2012 is het voor de Hindoestanen Nieuwjaar: dan vieren zij Holi (of Holi Phagua), het lente- en nieuwjaarsfeest (2014: klik hier). Elk jaar luiden bij de eerste volle maan in maart miljoenen Hindoestanen over de hele wereld op kleurrijke wijze de lente en het nieuwe jaar in. Het feest symboliseert de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid. Op de avond voor Holi worden brandstapels (symbool van het kwade) verbrand.

Holi is als lentefeest vooral een feest van kleur. Mensen strooien gekleurd poeder naar elkaar en beprenkelen elkaar met gekleurd water. Holi is vooral een feest met  familie, vrienden en buren en wordt daarom ook als het feest van de verzoening en vergeving gezien. Niet alleen in India in Pakistan, maar ook in een land als Suriname is Holi een belangrijke feestdag. In Nederland leven rond de 130.000 Hindoestanen. In Den Haag vindt ’s middags in wijkpark Transval het Haagse Holi Hangmama 2012 plaats. Op 8 maart is op Nederland 2 vanaf 19.55 uur een uitzending aan Holi gewijd.

Lees ook:Holifeest 2014 in Rotterdam
Lees ook:Holi Festival of Colours in Utrecht
Lees ook:Holi Festival of Colours in Amsterdam
Lees ook:MartiniPlaza Groningen: Vrouw Holland’s Festival
Lees ook:Variatie troef op Amsterdam India Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>