Eerste vertical farm in Nederland opent de deuren voor publiek

Locoburgemeester Abdeluheb Choho van Amsterdam opent op 1 november de eerste vertical farm van Nederland. Oprichter Kimbal Musk van Square Roots stuurt vice president of engineering Paul Berry om bij de opening te zijn. Deze start-up, het initiatief van John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg, heeft als doel om in 2025 de helft van Amsterdam (kiem)groenten en salades te leveren. Hiervoor gaat hij zijn vertical farm, de plek waar onder volledig gecontroleerde omstandigheden voedsel wordt verbouwd in kassen van meters hoog, uitbreiden met 200 m2. Op dit moment heeft het bedrijf met de naam GROWx zijn eerste vertical farm in Amsterdam, ter grootte van 250 m2. Hiermee bedienen zij handenvol topchefs en restaurants, zoals Hotel Pulitzer, The Hoxton, Conservatorium en Hotel Arena. Het gehele bedrijf draait volledig op groene energie, inclusief het transport van de (kiem)groenten en salades (bron: persbericht).

Vertical farms versus een normale boerderij
Nederland is de op een na grootste agricultural exporteur in de wereld. Het meeste van dit geëxporteerde voedsel groeit niet hier, maar wordt geïimporteerd, bewerkt en geëxporteerd. Voor elke Nederlander is er bijna een voetbalveld aan ruimte nodig om al het eten, hout, katoen en andere resources te produceren. Dit houdt in dat er voor het verbouwen van groente voor alle Nederlanders 1,8 miljoen hectare land wordt gebruikt. Deze activiteiten vinden plaats in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Rusland. De VN heeft 17 doelen geformuleerd om de wereld naar meer duurzaamheid te helpen. Op nummer 12 staat het organiseren van duurzame consumptie- en productiepatronen en op nummer 6 het gebruik van water. Vertical farming haakt hierop in, omdat voedsel lokaal kan worden geproduceerd en er dan veel minder water nodig is. Vertical farming zorgt ervoor dat de ruimte in een stad optimaal benut wordt, doordat voedsel in meerdere etages boven elkaar wordt gekweekt én er drie keer sneller voedsel kan worden geproduceerd dan normaal. GrowX ontwikkelde een eigen technologie die volledige controle geeft over het groeiproces. Door middel van leds en klimaatcontrole kunnen ze ”clean food” zoals rucola, kiemgroente en sla produceren, zonder het gebruik van pesticiden.

Van 250 naar 10.000 m2 aan vertical farming
GrowX is een start-up die zich richt op het inrichten en bouwen van vertical farms voor steden. Zij zetten dit in om chefs en distributeurs op aanvraag verse salades en (kiem)groenten te leveren. De ontwikkelde technologie biedt de mogelijkheid om te voldoen aan de vraag van de chefs. In de aankomende maanden wil GROWx doorgroeien naar een capaciteit van 2000 m2: dan kunnen in Amsterdam naast restaurants ook winkels worden bediend, onafhankelijk van de seizoenen. In 2019 verwachten zij door te groeien naar 10.000 m2 om de helft van Amsterdam te kunnen voorzien van (kiem)groente en salades. Hierna willen zij bouwen aan een sterke keten van vertical farms in Europese hoofdsteden. Er kan binnen enkele uren geoogst en bezorgd worden, zonder verlies van smaak en voedingsstoffen. Uiteindelijk is het het plan om mee te helpen aan het inrichten en bouwen aan vertical farms in de hele wereld. Het doel is vertical farms te bouwen voor circulaire steden die de voedselvoorziening in steden helpt, vanuit de stad zelf.

GROWx – eerste vertical farm in Nederland, opgericht door John Apesos en biochemical engineer Jens Ruijg, met als doel de helft van Amsterdam in 2025 te voorzien van salade en (kiem)groente. Hierna willen zij farms bouwen en daarmee clean food leveren in circulaire steden, die de voedselvoorziening van de stad ondersteunt in de stad zelf. Meer informatie: http://www.GROWx.co“We believe urban agriculture demands a revolution. We need a new collective system of feeding the world with a focus on fresh food supply for cities. This requires new bold solutions, vertical farming is part of that solution.” (John Apesos & Jens Ruijg, cofounders of GROWx Amsterdam).

Lees ook:Dag van de Architectuur 2012
Lees ook:Farm & Country Fair 2010 in Aalten
Lees ook:Rotterdam opnieuw Architectuurstad van Nederland
Lees ook:Vereniging De Friesche Elf Steden vanaf nu Koninklijk
Lees ook:Kweken, brouwen, pissen en bouwen bij Bio Me

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>