Nacht van zaterdag op zondag: veel vallende sterren te zien

In de nacht van zaterdag op zondag zijn veel vallende sterren te zien: de Orioniden. Bij gunstige omstandigheden zijn er tot wel 37 per uur te zien, met als hoogtepunt de laatste uren van de nacht: dan vallen er elke anderhalve minuut stofdeeltjes omlaag die in de dampkring verbranden.

Ze zijn afkomstig van de Oriodiden-zwerm, die ieder jaar in de tweede helft van oktober te zien is. De meteorenzwerm dankt haar naam aan het sterrenbeeld Orion, omdat ze vandaan lijken te komen. Het is puin van de komeet Haley, die in 1986 langs de aarde scheerde. Elk jaar trekt de aarde langs de staart van deze komeet. De meeste kans op goed zich is in het oosten en zuiden; in het noordwesten van het land is vrij veel bewolking. De maan stoort nauwelijks, want er is maar een dunne maansikkel te zien. Ze zijn het beste te zien op donkere velden buiten de bebouwd kom.

Lees ook:Dit weekend zwerm vallende sterren goed te zien
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Komende dagen veel vallende sterren te zien
Lees ook:Vallende sterren rond donderdag 22 oktober: Meteorenzerm Orioniden
Lees ook:Vanavond hoogtepunt Orioniden meteorenzwerm – als er wat te zien is …

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>