Woudagemaal Friesland wegens hoogwater opgestart

Het Woudagemaal in het Friese Lemmer is vanwege het hoogwater opgestart. Het historische gemaal is Nederlands en is uitgerekend dit weekend open tijdens het werelderfgoedweekend. Het is bijzonder, wan volgens de directeur van het bezoekerscentrum wordt het gemaal ongeveer eens in de twee jaar opgestart. Afgelopen week viel er veel regen in Friesland, hier en daar tot 90 milliliter.

Daarom gaat het gemaal aan: Wetterskip Fryslân wil de waterstand tijdelijk verlagen om de neerslag die de komende dagen wordt verwacht op te kunnen vangen. Het gemaal wordt tweemaal per jaar bij wijze van oefening aangezet. Dat gebeurt niet ‘zo maar’: er is acht uur nodig om voldoende stoom te genereren om het gemaal te laten werken. Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal in Europa. Het werd tussen 1911 en 1920 gebouwd en staat sinds 1989 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees ook:Waterpeil Rijn bij Lobith boven de 14 meter
Lees ook:Hoogwater in Nederland
Lees ook:Twente tijdelijk ‘oorlogsgebied’
Lees ook:Waterpeil Rijn over hoogste punt heen
Lees ook:Stormachtig tijdens sinterklaasavond: Sint en pieten kunnen van het dak waaien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>