Veel appeltelers stappen over op de peer

Steeds meer fruittelers stappen over van de appel op de peer. Sinds een paar jaar komen er meer peren dan appels van de Nederlandse boomgaarden. Nederlanders eten weliswaar nog altijd veel meer appels dan  peren, maar met de laatste vrucht valt meer te verdienen. Tweederde van de perenteelt gaat de grens over, want bij Nederlanders zijn peren (nog) niet erg populair.

Gemiddeld eten Nederlanders vier keer zoveel appels als peren. Nederland exporteerde altijd veel appels, zoals de Jonagold en de Elstar, maar Poolse appels hebben die uit Nederland steeds meer verdrongen. Polen is nu de grootste appelschuur van Europa. Met peren is de concurrentie minder groot. Peren gedijen goed in het Nederlandse klimaat: vanaf België wordt het al gauw te warm en vanaf Duitsland te koud voor de gevoelige peer. De langwerpige Conference-peer wordt hier het meest geteeld.

Lees ook:Slechtste appeloogst in tien jaar
Lees ook:Verdwijnt de Avondvierdaagse?
Lees ook:Ondanks crisis gewoon op vakantie
Lees ook:Nederlandse juweeltjes: de Waddeneilanden
Lees ook:SnappCar start crowdfunding op weg naar Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>