Dutch Design op Nationale Tulpendag – zaterdag 21 januari op de Dam

Zaterdag 21 januari is het tijd voor een typisch Hollands feestje: Nationale Tulpendag. Het is de officiële aftrap van een nieuw snijtulpenseizoen. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenkwekers een gigantische pluktuin aan met zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren. Ontwerper Floris Hovers uit Raamsdonkveer is verantwoordelijk voor de vormgeving van de pluktuin en zal de tuin officieel openen. Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken (op=op). Naar verwachting is de Dam rond 16.30 uur helemaal ‘leeggeplukt’. Het thema van Nationale Tulpendag 2017 is Dutch Design. Net als tulpen een visitekaartje van Nederland voor de hele wereld. Het thema komt onder meer tot uiting in het ontwerp van de pluktuin (bron: persbericht).

Zie ook: Laatste week Amsterdam Light Festival

Tulpendag
Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is Hollandse tulp volop verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Tulpendag is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers leggen zij de pluktuin aan.

Overal
Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Geen nood! Behalve op de Dam wordt de start van een nieuw tulpenseizoen gevierd in heel Nederland. Veel bloemisten organiseren vanaf 21 januari de Nationale Tulpenweken met bijzondere acties. Kijk voor meer informatie over Tulpendag 2017 op Mooiwatbloemendoen.nl.

Dutch Design

Het thema van de Nationale Tulpendag 2017 is ‘Dutch Design’. Floris Hovers maakte op verzoek van de tulpenkwekers het tuinontwerp. Hovers: “Met mijn werk zet ik graag de schoonheid van de eenvoud centraal. De tulp is wat dat betreft misschien wel de ultieme bloem. Voor het tuinontwerp heb ik bloeiende bollenvelden als uitgangspunt genomen. Lange rijen met volop kleur die weliswaar rechthoekig lijken, maar het vaak niet zijn. Dat komt ook terug in het tuinontwerp. Als knipoog naar de wonderlijke natuur zijn in de lange banen ook kleine vlakken met een kleurafwijking aangebracht.” In de pop-up tulpentuin is een mix van verschillende kleuren te zien: geel, oranje, rood, wit, roze en paars.

Floris Hovers
Floris Hovers (1976) uit Raamsdonksveer studeerde in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. In 2006 richt hij zijn eigen ontwerpstudio op en ontvangt in 2011 de Sanoma Woonaward ‘Jong Talent’. Bekende werken zijn onder meer de tulpenvaas Gear, de stoel Fixed, de Stoklamp, de Plankmeubelserie, het Strafbankje, het Flessenbootje en zijn serie van iconische ArcheToys. Deze serie vormt onderdeel van de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Lees ook:Nationale Tulpendag – pluktuin op de Dam
Lees ook:Zaterdag 16 januari Nationale Tulpendag: pluktuin op de Dam
Lees ook:Gratis tulpen plukken op de Dam
Lees ook:Nationale Tulpendag: gratis tulpen plukken op de Dam
Lees ook:Zaterdag 20 januari: Nationale Tulpendag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>