Vanavond hoogtepunt Orioniden meteorenzwerm – als er wat te zien is …

Vrijdag 21 oktober bereikt meteorenzwerm Orioniden om 21.00 uur zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn zo’n 23 ‘vallende sterren’ per uur te verwachten, maar de omstandigheden zijn daar vandaag niet naar. Het bekende wintersterrenbeeld Orion – waaruit de meteoren lijken te komen – komt pas later op de avond op en de maan staat om 21.16 uur in het laatste kwartier.

Waarschijnlijk zijn er slechts vier meteoren per uur te zien bij heldere hemel, maar een wolkenloze hemel zit er vanavond ook niet in.  Tot elf dagen voor en na het maximum zijn meteoren de Orioniden waar te nemen. Elk jaar rond deze tijd bevindt de aarde zich in een gebied dat is bezaaid met puin van komeet Halley. Meteoren heten in de volksmond ‘vallende sterren’, maar in werkelijkheid haat het om minuscule deeltjes die onder hoge snelheid de dampkring binnen komen, verbranden en daardoor een lichtspoor achterlaten. Wanneer het stukje puin zo groot is dat het op het aardoppervlak neer kan komen, spreken we van een meteoriet. Een komeet is een klein hemellichaam (een ‘vuile ijsbal’ met een oplichtende staart) dat in een baan rond de zon beweegt.

Lees ook:Vallende sterren rond donderdag 22 oktober: Meteorenzerm Orioniden
Lees ook:Vallende sterren in januari: meteorenzwerm Boötiden
Lees ook:Vallende sterren in augustus: de Perseïden zijn er weer
Lees ook:Vallende sterren: Leonidenzwerm raast langs de aarde
Lees ook:Meteorenzwerm Leoniden trekt langs de aarde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>