Marine zorgt voor primeur op Sleepbootdagen, 5-7 mei in Zwartsluis

De Koninklijke Marine zorgt tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis voor een primeur. Tot nu toe kwamen ‘de Jantjes’ altijd met een havensleepboot naar het grootste sleepbootspektakel van het land, dit keer met een duikvaartuig, de Argos. De sleepbootdagen vinden ieder jaar plaats tijdens het Hemelvaartweekend, afwisselend in Zwartsluis en Vianen. Dit jaar vindt de 13e editie plaats van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 mei in Zwartsluis. Dan liggen 200 authentieke sleepboten en opduwers aan de kaden van het sfeervolle dorp aan het Zwarte Water. Iedereen kan gratis genieten van een gevarieerd programma met rondvaarten, demonstraties, live muziek, behendigheidswedstrijden, (kinder)activiteiten en een braderie (bron: persbericht).

De Argos is een bijzonder schip dat voor tal van inzetten wordt gebruikt. Het publiek kan aan boord een kijkje komen nemen en de bemanningsleden staan klaar om uitleg te geven. De Argus is een van de vier duikvaartuigen van de Cerberusklasse. Deze vaartuigen bieden ondersteuning aan de duik- en demonteergroepen die 24-uur per etmaal inzetbaar zijn. Tijdens duikopdrachten kunnen explosieven onschadelijk worden gemaakt die in het water zijn aangetroffen. Regelmatig wordt ook een beroep gedaan op de duikers voor zoekacties van vermiste personen en voor beveiliging van havens. De Argus is voorzien van een decompressietank en op dek is een gedemonteerde zeemijn te zien.

Doordat de schepen platbodems zijn, zijn ze zeer geschikt voor ondiepe wateren. Ze opereren vooral op de Nederlandse binnenwateren en zijn niet vaak op zee te zien, al mogen ze tot 48 mijl uit de kust komen. In Zwartsluis presenteert de marine zich bovendien met de roadshow. Deze bestaat onder meer uit een promotietrailer waar het publiek zelf kan ervaren wat het is om met een marineschip te varen. Ook wordt op een groot scherm getoond waartoe de marine in staat is en waarvoor ze wordt ingezet. Ook dit keer neemt de marine een klimwand mee, waar jong en oud (onder begeleiding) de kans krijgt naar boven te klimmen. Een expositietent met een uitgebreide foto-expositie maakt de roadshow compleet.

Zwartsluis ligt in de toeristische regio IJsseldelta, ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd omdat het alles te bieden heeft voor een totaalervaring op het gebied van water-, land- en stadsleven. Ontdek de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt met bruisende evenementen en schatten aan cultuurhistorie. Geniet van eeuwenoude rivieren, watersportparadijs Zwartsluis , tapijtstad Genemuiden en de prachtige natuur van Nationaal Landschap IJsseldelta. Kom alvast in de stemming en kijk op www.ontdekdeijsseldelta.nl

Lees ook:Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis
Lees ook:Zwartsluis Onder Zeil 2015
Lees ook:Vijfde editie Zwartsluis onder Zeil – 24 t/m 28 mei
Lees ook:Kom naar het Gebiedsfestival IJsseldelta op zaterdag 3 oktober!
Lees ook:Jubileumeditie Theaterfestival Kerst in Oud Kampen 2014

1 Reacties // Reageer

One thought on “Marine zorgt voor primeur op Sleepbootdagen, 5-7 mei in Zwartsluis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>