Paasvuren in Oost-Nederland: het jaarlijkse ‘gevecht om de grootste’

Met Pasen worden al eeuwenlang  paasvuren afgestoken in het oosten en noorden van het land: op eerste of tweede paasdag, maar in sommige delen van Europa op stille zaterdag (2017: klik hier). Als de duisternis invalt, branden tientallen meters hoge bulten verzameld hout (paasboaken) in heel Noordwest-Europa, van Denemarken tot aan de Alpen en van Oost-Nederland tot aan de Harz. Het is een heidense traditie dat de kerk overnam als ‘symbool van de verrijzenis van de Zoon van God, als teken van licht’. Tegenwoordig hebben paasvuren te maken met strengere milieuvoorschriften. Zo mag er alleen snoeihout worden gebruikt.  

Drenthe telt komend weekend zo’n honderd paasvuren, het Hof van Twente rond de 20, de regio Deventer/Salland/Achterhoek tientallen en zuidoost-Groningen iets meer dan tien. Al even traditioneel is de strijd ‘wie de grootste heeft’: wie weet de hoogste paasboake te bouwen. Het Overijsselse Espelo (een van de vijf buurtschappen van Holten) werd in 2012 wereldrecordhouder en wil dat graag zo houden, maar er zijn ‘kapers op de kust’, zoals Holten.

Texel kent grote lentevuren in de nacht van 30 april op 1 mei: ‘meierblissen’, het Duitse Nord-Friesland iets soortgelijks op 21 februari: ‘biikebrennen’. In het Twentse Denekamp (tussen Oldenzaal en de Duitse grens) wordt het vuur ontstoken na het traditionele paasstaakslepen door het dorp. Bewoners slepen een spar naar de kerk en zetten het gevaarte overeind op het paasterrein, met bovenin een teerton. De duigen van die ton worden door Judas en Iscarioth bij opbod verkocht en daarna om 20.00 uur in brand gestoken. Judas en zijn helper Iscarioth worden gespeeld door twee voor de gelegenheid uitgekozen dorpsjongens.

Lees ook:Paasvuren 2015: wie heeft de grootste?
Lees ook:Paasvuren in Nederland: bij Dronten uitgesteld vanwege broedend kwikstaartje
Lees ook:Paasvuren 2014: het mag weer!
Lees ook:Paasvuren in oost-Nederland
Lees ook:Paasvuren in Oost en Noord Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>