Warme Truiendag 2015

Vrijdag 6 februari is het voor de negende keer Warme Truiendag, om ons eraan herinneren dat de uitstoot van broeikasgassen omlaag moet. Scholieren, ambtenaren en medewerkers van energiebedrijven doen een dikke trui aan en zetten de verwarming lager. Dat bespaart 7% energie per graad en dus voor minder CO2-uitstoot.  Het wordt koud met de hele dag vorst: alle reden om vrijdag zonder blikken of blozen een Mark Smeets trui uit de kast te trekken.

In Nederland gaat 30 procent van de energie in huishoudens op aan verwarming: iets waarop volgens Milieucentraal nog 25 tot 30 procent aan besparing te boeken is door het vervangen van verwarmingsketels, isoleren van dubbel glas en gevel-, dak- en vloerisolatie. En niet te vergeten gloeilampen vervangen door energiezuinige ledlampen. Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg bleek vorig jaar dat 43 procent van de Nederlanders niet weet hoeveel ze per maand aan gas kwijt zijn en dat bij 27 procent van de huishoudens de thermostaat ‘s nachts niet omlaag gaat, terwijl daardoor de gasrekening fors kan dalen.

Warme Truiendag is niet alleen een kille cijferkwestie: er zijn ook ludieke acties, bijvoorbeeld knusse breiclubjes. Warme Truiendag wordt ieder jaar in de buurt van 16 februari gehouden: de dag dat in 2005 het Verdrag van Kyoto in werking trad. Dit ‘Kyoto Protocol‘ regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De Warme Truiendag wordt sinds 2007 in ons land gehouden naar het Vlaamse voorbeeld: daar organiseert de Vlaamse overheid sinds 2005 de Dikke Truiendag.

 

Lees ook:Vrijdag 5 februari: Warmetruiendag 2016
Lees ook:Warme Truiendag 2014
Lees ook:Warme Truiendag 2011
Lees ook:Trui aan en kachel lager op Warme Truiendag
Lees ook:Warme Truiendag 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>