Fabrikanten chocoladeletters eerlijk over herkomst ingrediënten? Questionmark roept op chocoladeletters te fotograferen

Wie wil dat nou niet? Op Sinterklaasavond met een gerust hart knabbelen op een slaafvrij en bosvriendelijk geproduceerde chocoladeletter. Het is de vraag of dat kan: op 99% van reguliere chocolade etiketten staat niet waar de cacao vandaan komt en de fabrikant blijkt er zelden iets over te kunnen vertellen. Op geen enkel etiket op een chocoladereep of bonbondoos staat de herkomst van álle ingrediënten, waaronder ook suiker, olie en noten. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar chocoladeaanbod in de 19 grootste supermarkten. Questionmark vreest dat het voor chocoladeletters niet anders zal zijn en roept consumenten op chocoladeletters te fotograferen (bron: persbericht).

Zie ook: Sinterklaas intochten in Nederland

De herkomst van cacao zegt veel over de problemen die in die industrie spelen. ‘Een reep uit Ghana kan door slavenarbeid zijn geproduceerd, terwijl voor een chocoladeletter uit Brazilië wellicht een stuk Amazonewoud is gekapt’, zegt Questionmark directeur Charlotte Linnebank. ‘Komende maand roepen wij iedereen op foto’s te maken van de ingrediëntenlijst en de streepjescode van chocoladeletters in de supermarktschappen in Nederland en die met Questionmark te delen. Dat kan met behulp van de Questionmark app, te downloaden via thequestionmark.org en door de foto’s op de Questionmark Facebookpagina delen.

Questionmark onderzoekt daarna de duurzaamheid van het product en publiceert op maandag 1 december de resultaten, met een top drie van duurzame chocoladeletters. Questionmark vindt dat iedereen het recht heeft te weten wat hij koopt en heeft tot nu toe 26.000 producten uit de supermarkt onderzocht zoals vlees, vleesvervangers, zuivel, eieren, bier, fris, water en chocolade. Hierbij wordt gekeken naar de impact van elk product op (volks-)gezondheid, mensenrechten, milieu en dierenwelzijn.

 

Lees ook:Kwart Nederlanders koopt ‘grotere’ letter voor meer chocola
Lees ook:Grotere letter bevat niet meer chocolade
Lees ook:Chocoa 2015 – chocolade in Amsterdam
Lees ook:Chocoa Festival in Amsterdam
Lees ook:Chocoladefestival in Zutphen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>