Nationale Molendag 2014

Zaterdag 10 en/of zondag 11 mei vindt de 42e editie plaats van de Nationale Molendag (2015: klik hier). Sinds 1974 wordt het iedere tweede zaterdag in mei gehouden. Dan zetten veel molens hun deuren open van 10.00 tot 16.00 uur. Door het jaar heen zijn er ook regionale molendagen, maar komend weekend is het landelijke evenement, waaraan dit keer een slordige 950 molens deelnemen. Thema dit jaar is ‘Ontdek je molen’, waarbij activiteiten voor kinderen centraal staan. Molens kunnen veel, bijvoorbeeld meel malen, water pompen, olie persen en hout zagen. De Molendag is een mooie kans om te ontdekken hoe dat in zijn werk gaat. Voor kinderen ligt in iedere opengestelde molen het gratis molen-doe-boekje klaar.

In en om veel molens zijn activiteiten als pannenkoeken bakken, ambachtelijke markten en kinderspelen.  Hier en daar stippelt de Fietsersbond speciale fietsroutes langs molens uit. Veel molens gebruikten wind –en waterkracht om te zagen, graan tot meel te malen, olie uit zaden te persen en verf of papier te maken. Daarnaast waren molens essentieel voor droogmalen van waterplassen en reguleren van het waterpeil. Eind 19e eeuw namen stoom-, diesel –en elektrische gemalen die rol over. Veel oude molens zijn door de technische vooruitgang ingehaald en verdwenen, maar een aantal zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. In 2007 – het Jaar van de Molen – was het precies 600 jaar geleden, dat de eerste poldermolen in Holland werd gebouwd: in Alkmaar. Sinds 2011 loven de Vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiroLoterij de Molenprijs uit.

Lees ook:Nationale Molendag 2015
Lees ook:Zaterdag 14 en zondag 15 mei: Nationale Molendag 2016
Lees ook:Nationale Molendag 2017- 45e editie
Lees ook:Nationale Molendag 2011
Lees ook:Nationale Molendag 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>