Vrijdag 7 februari is het voor de achtste keer Warme Truiendag, als kattebelletje om iedereen eraan herinneren dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag moet (2015: klik hier). Scholieren, ambtenaren en medewerkers van energiebedrijven doen een dikke trui aan en zetten de verwarming een paar graden lager. Dat bespaart 7% energie per graad en zorgt voor een stuk minder CO2-uitstoot.
Er is veel energie te besparen bij het verwarmen van huizen, kantoren en scholen. Bij slim gebruik kan er wereldwijd meer dan 70 procent op worden bespaard, volgens onderzoekers van de Cambridge University. Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg blijkt dat 43 procent van de Nederlanders niet weet hoeveel ze per maand aan gas kwijt zijn en dat bij 27 procent van de huishoudens de thermostaat ‘s nachts niet omlaag gaat, terwijl daardoor de gasrekening fors kan dalen. Warme Truiendag is niet alleen een kille cijferkwestie: er zijn ook ludieke acties. Zo nodigt het Textielmuseum in Tilburg iedereen uit om te komen breien. Een aantal verzorgingshuizen organiseren soortgelijke breiclubjes.
Warme Truiendag wordt ieder jaar in de buurt van 16 februari gehouden: de dag dat in 2005 het Verdrag van Kyoto in werking trad. Dit ‘Kyoto Protocol‘ regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De Warme Truiendag wordt sinds 2007 in ons land gehouden naar het Vlaamse voorbeeld: daar organiseert de Vlaamse overheid sinds 2005 de Dikke Truiendag. Van 2007 tot en met 2012 organiseerde het Klimaatverbond dag, vorig jaar schoof Greenchoice bij de organisatie aan.
Lees ook:Warme Truiendag 2015
Lees ook:Vrijdag 5 februari: Warmetruiendag 2016
Lees ook:Warme Truiendag 2011
Lees ook:Trui aan en kachel lager op Warme Truiendag
Lees ook:Warme Truiendag 2010